Nagyvilág

Fico Orbánnal riogat

A szlovák miniszterelnök szerint ami a Magyar Köztársaságban történik, az Szlovákia számára életveszélyt jelent.

A szlovák kormányfő felszólította Orbán Viktort, állítsa le az Országgyűlésben a határon túli magyarok kettős állampolgárságát lehetővé tevő törvénymódosítás folyamatát.

Fico Orbánnal riogat 1

A pozsonyi parlament rendkívüli ülésén Robert Fico sürgette a héten hivatalba lépő magyar kormányfőt, hogy üljön tárgyalóasztalhoz a szlovákokkal, mert az általa tervezett jogszabály ellentétes a nemzetközi egyezményekkel.

Fico megismételte: ha az Országgyűlés elfogadja a jogszabályt, Szlovákia kemény választ ad. A kormányfő úgy vélte: a nagymagyar revizionizmus és nacionalizmus ma hivatalos politikává váltak Budapesten.

Hisztéria alakult ki

A Magyar Koalíció Pártjának elnöke az ülésen azt mondta, hogy a parlamentben “hisztéria” alakult ki a magyarországi jogszabállyal kapcsolatban. Csáky Pál közölte: az MKP több képviselője is fel kívánja venni a magyar állampolgárságot, miközben egyikük sem mond le a szlovákról.

“Biztonsági kockázatról beszélni ezzel a lépéssel (magyar állampolgársági törvény módosításával) összefüggésben, illetve úgy beszélni Magyarországról, mint egy potenciális ellenségről, a jelenlegi helyzetben nem felel meg az európai párbeszéd megkövetelte alapvető követelményeknek sem” – vélekedett Csáky. Szerinte meg kell őrizni a “józan észt”, s ezért az MKP mindenkit “civilizált és értelmes” hozzáállásra szólít fel ebben a témában.

“Mindnyájan tiszteljük a szlovák állampolgárságot” – mondta a pártelnök, majd a beszéd után a magyar képviselők elhagyták a termet.

a fidesz nem kommentál

A Fidesz szóvivője szerint pártja eddig sem kívánt beleavatkozni a szlovákiai választási kampányba és ezután sem áll szándékában. Szijjártó Péter a pozsonyi parlament rendkívüli ülésén elhangzottakkal kapcsolatban azt mondta: “eddig sem ültünk fel semmifajta provokációnak, és ezután sem fogunk felülni semmifajta provokációnak akárhogyan is provokálja a magyar politikai közéletet, vagy magát a Fideszt a szlovák kormány, illetve a szlovák kormányzó pártok”. Hangsúlyozta: a kettős állampolgársággal kapcsolatos törvény meghozatalára a jelenlegi parlamentnek erkölcsi kötelessége van, a választópolgárok ennek tudatában szavaztak bizalmat ennek a parlamentnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik