Külföld

BP: senki nem csinálná jobban nálunk

admin
admin

2010. 05. 25. 06:50

"Nem hiszem, hogy bárki jobban csinálná, mint mi" - mondta a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa kárelhárítási munkálatait irányító BP egy vezetője.

Doug Suttles operatív igazgató kijelentette: ő is szerette volna, hogy a BP nagyobb sikereket érjen el a szivárgás elfojtásában, de cége minden megtesz, amit tud. Hétfőn már 35-dik napja ömlött a nyersolaj a vízbe a tengerfenéken, és még a szennyeződés körülbelüli mértékéről is csak találgatások látnak napvilágot.

A CNN jelentése szerint Barack Obama elnöknek joga lenne félreállítani a BP-t és a szövetségi kormány hatáskörébe vonni a katasztrófaelhárítás irányítását. A kérdés az, segítene-e ez a helyzeten.

A BP – amely hetek óta több mint 100 olajmérnök segítségével igyekszik kitalálni, hogyan lehetne megszüntetni az olaj ömlését – azt állítja: senki más, még az amerikai kormány sem rendelkezik az övéhez fogható tudással és technikával a helyzet megoldására.

Thad Allen tengernagy, a parti őrségnek a kárelhárításért felelős vezetője közölte: a szövetségi kormány nem tudná átvenni a BP-től az olajkút elzárásának feladatát. Megvonhatnák ugyan az irányítást a BP-től, de nem tudnák senkivel helyettesíteni. A tengernagy szerint az olajcég minden lehetséges eszközt felhasznál a szivárgás leállítására.

Jean-Michel Cousteau világhírű francia tengerkutató és környezetvédő a CNN hírtelevízióban azt mondta: becslése szerint a Mexikói-öbölben az Exxon Valdez baleseténél 7-8-szor súlyosabb környezetszennyezés történt. (A tartályhajóból 1989-ben Alaszka partjainál 41,6 millió liter olaj ömlött ki.)

Cousteau a katasztrófa mértékének érzékeltetésére elmondta, hogy az olajszennyeződés bekerülhet a Golf-áramlatba, amellyel elérheti Nyugat-Európát is. A környezetvédő szerint a tenger mélyén lebegő mérgező olajtömegek “megölnek mindent”, a szennyeződés az egész táplálkozási láncra hatással lesz, bekerül a halak, a rákok és az osztrigák szervezetébe. Szerinte a hatóságok titkolják a közvélemény elől a tényeket, az igazságot, nem közlik a katasztrófa valódi mértékét.

Rámutatott: a nagy olajcégek nem képesek ellenőrizni önmagukat, ezt a feladatot egy katasztrófa esetén is a szövetségi kormánynak és nemzetközi szervezeteknek kell ellátniuk. “Ezt most nem tettük meg, és megfizetjük az árát” – tette hozzá.

Barack Obama elnök csütörtökön kapja meg az olajkatasztrófáról szóló kormányjelentést, amely alapján eldől, hogy a belügyminisztérium felújítja-e a tengeri olaj- és gázfúrási engedélyek kiadását.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.