Nagyvilág

Tovább romlott a helyzet a Visztulán

Lengyelországban tovább éleződött a helyzet a Visztulán, Varsótól északnyugatra, miután a folyó vasárnap átszakította gátját Plock közelében, a fővárostól 100 kilométernyire, elárasztva 18 települést, összesen mintegy 8000 hektárt.

További lakott területeket megvédendő, az árvízvédelmi hatóságok hétfőn a gátat több ponton felrobbantották – jelentette a TVN24 hírtelevízió.

A víztömeg vasárnap a Plock melletti Swiniary településnél, a Visztula bal partján törte át a gátat. A csaknem 200 méteres résen másodpercenként 800 köbméter víz zúdult át. A mentőalakulatok hétfőre virradóra 32 tonna törmeléket hordtak a sérült gáthoz, hogy megakadályozzák a víz további kiömlését. Több száz tűzoltó és katona, valamint több helikopter dolgozik a helyszínen.

A térségben mintegy 4 ezer embert és 5 ezer állatot kellett biztonságba helyezni. Legrosszabb esetben akár 10 ezer ember is veszélybe kerülhet Gabin és Slubice környéként – közölte a közép-lengyelország Mazóvia vajdaság szóvivője, Ivetta Bialy. Az érintett lakosok többsége azonban otthonában akar maradni, mert attól tartanak, hogy betörnek elhagyott házaikba, lakásaikba.

Közben Varsóban is tovább romlott a helyzet. A Visztula szintje már több mint egy méterrel haladja meg a kritikus szintet. Ezért a fővárosi hatóságok hétfőre virradóra lezárták a város egyik fő közlekedési ütőerét, a Visztula jobb partján húzódó Wal Miedzyszynski utat. Az árvízveszély miatt 120 iskolát és óvodát átmenetileg bezártak.

Pawel Fratczak, a tűzoltóság szóvivője a francia hírügynökség érdeklődésére hétfőn közölte, hogy a lengyelországi, főként a Visztula és az Odera medencéjében dühöngő árvíz eddig már 15 halálos áldozatot követelt. A szóvivő szerint a két folyón 1884 óta nem tapasztaltak ilyen méretű áradást.

Jerzy Miller belügyminiszter szerint a helyzet rosszabb, mint amire számítottak. Donald Tusk miniszterelnök ígéretet tett, hogy minden árvízkárosult segítséget kap. Ha szükséges, a lengyel hatóságok pénzügyi segítségért fognak folyamodni a nemzetközi szervezetekhez – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik