Külföld

Lajcák szerint sárba lépünk

admin
admin

2010. 05. 24. 21:11

Miroslav Lajcák szerint Budapest diplomáciai úton figyelmeztetést kapott az európai szervezetektől, hogy az állampolgársági törvény módosításával, amely lehetővé teszi a határon túli magyarok kettős állampolgárságát, hibát követett el.

“A NATO és az Európai Unió is értékek mentőn szerveződő klubok, amelyeknek nem szokásuk nyíltan bírálni tagjaikat, de ugyanakkor lépnek, kommunikálnak. Működésük alapszabálya az udvariasság és tárgyalások folytatása az érintett partnerek között” – jelentette ki a szlovák diplomácia vezetője a TA3 szlovák hírtelevízió hétfő esti politikai vitaműsorában.

“Elmondhatom, hogy tudom, hogy most ki mindenki beszél Budapesttel, s azt is, mit mond nekik. Az új magyar kormány még meg sem alakult, s máris világosan tudomására hozták, hogy ezzel a törvénnyel sárba lépett és hogy ezt a politikát nem szabad folytatnia” – fejtette ki Lajcák.

Konkrétumokat a szerkesztő kérésére sem volt hajlandó elárulni, de megjegyezte: Európa elvárja az érintettektől, hogy a nemzetközi szokásokkal összhangban járjanak el.
A miniszter azt állította, hogy a Fidesz hosszabb ideig volt ellenzékben, mint amennyi ideje Magyarország az Európai Unió tagja, s ezért szemmel láthatóan meg fog kelleni tanulnia, hogyan kell viselkednie azokban az európai szervezetekben, amelyek szabályait most “eléggé flagránsan megsérti” .
Lajcák a vitaműsorban ugyanakkor megismételte a korábbi szlovák álláspontokat, miszerint Budapest lépése biztonsági kockázatot jelent Szlovákia számára. Kifogásolta, hogy a magyar fél minden szlovák igyekezet ellenére sem hajlandó erről tárgyalni Pozsonnyal, holott lépése szlovák állampolgárokat érinti.

Pozsonyban közben bejelentették, hogy a Lajcák kedden Hágában Knut Vollebaekkel, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosával tárgyal az újabb szlovák-magyar vitatémáról.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.