Külföld

Clinton Koreáról egyeztet Pekingben

admin
admin

2010. 05. 24. 10:33

Észak-Korea a dél-koreai hadihajó elsüllyesztésével komoly bizonytalanságot idézett elő a térségben, az Obama kormányzat a feszültség továbbterjedésének megelőzésén dolgozik, hogy ne következzen be közvetlen konfliktus - mondta Hillary Rodham Clinton amerikai külügyminiszter hétfőn Pekingben.

Clinton újságírók előtt megállapította, hogy Észak-Korea valamennyi szomszédja – köztük Kína – is tisztában van a történtek komolyságával és szeretné elejét venni, hogy a helyzet elmérgesedjen.

Szöul hétfőn bejelentette, hogy hajója elsüllyesztésének ügyét az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé viszi és a jövőben habozás nélkül élni fog önvédelmi jogával Észak-Korea fegyveres provokációja esetén. Egyúttal minden eddig fennálló cserekapcsolatát befagyasztja északi szomszédjával, kivéve a Keszong ipari park működtetését.

A washingtoni Fehér Ház szilárd támogatásáról biztosította Ri Mjong Bak dél-koreai elnököt és közleményében kijelentette, Dél-Korea védelmének támogatása amerikai részről egyértelmű, Obama elnök utasította a katonai parancsnokokat, hogy szorosan működjenek együtt dél-koreai partnereikkel a jövőbeni agresszió megakadályozása érdekében.

Clinton Pekingben hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok Észak-Koreát továbbra is terrorizmust támogató országként tartja számon. Az amerikai külügyminiszter arról nem beszélt, hogy a jelenlegi helyzetben újabb Phenjan elleni szankciókra kell-e számítani, de megjegyezte, hogy beható konzultációt folytat a kínai vezetőkkel és más nemzetek képviselőivel a kérdésről, a következő lépésről.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.