Nagyvilág

Amerikai légvédelmi rakétaüteg érkezett Lengyelországba

Patriot típusú amerikai légtérvédelmi rakétaüteg érkezett Lengyelországba, az északon lévő Morag támaszpontra - jelentették be hétfőn lengyel és amerikai források.

A 37 vagont megtöltő hadfelszerelés kirakodása megkezdődött – közölte a varsói amerikai nagykövetség.

Az üteget több mint száz amerikai tüzér kísérte el, aki a lengyel katonákat fogja kiképezni a modern rakétarendszer működtetésére az orosz kalinyingrádi körzet határától mindössze ötven kilométerre lévő bázison. Az üteg egy hónapig marad Lengyelországban, utána visszatér eredeti állomáshelyére, Németországba.

A rakétaüteg a következő két év alatt negyedévenként harminc napig fog lengyel területen tartózkodni, rotációs rendszerben, később a telepítése tartós jellegűvé válik. A nagykövetség szóvivője hangsúlyozta, hogy” ez eddig a leghosszabb időtartamú amerikai katonai elkötelezettség Lengyelországban”. Korábban rövidebb ideig tartó kiképzési programokat hajtottak végre amerikai katonák.

Az üteg a lengyel légtérvédelmi rendszer megerősítéséhez járul hozzá. Varsó ezt előfeltételként szabta meg, amikor tárgyalások folytak az amerikai átfogó rakétavédelmi rendszer elemeinek Közép-Európába, ezen belül Lengyelországba és Csehországba telepítéséről.

Az amerikai katonák és a fegyverzet ünnepélyes, hivatalos fogadását szerdára tűzték ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik