Nagyvilág

Kuba enged politikai foglyai ügyében

A kubai hatóságok hétfőn megkezdik több politikai fogoly átszállítását a lakóhelyükhöz közelebb eső börtönökbe, illetve - beteg rabok esetén - kórházakba - közölte helyi idő szerint szombaton Guillermo Farinas, a legismertebb kubai ellenzéki éhségsztrájkoló.

A kórházi ápolásra szoruló Farinas a brit és a francia hírügynökség megkeresésére elmondta: meglátogatta Santa Clarában a kubai katolikus egyház egyik püspöke, és tőle értesült 18 rab tervezett átszállításáról. A 87 napja éhségsztrájkot folytató ellenzéki úgy tudja, hogy az egyház és a hatóságok képviselői hamarosan újabb találkozót tartanak, hogy tárgyaljanak a “foglyok helyzetének rendezéséről”.

Szerdán Havannában ritkaságszámba menő megbeszélést tartott Raúl Castro kubai elnök és Jaime Ortega havannai bíboros-érsek. A találkozón nemzetközi és hazai ügyekről, köztük a politikai foglyok kérdéséről is szó esett. Ortega bíboros szombaton találkozott az “Asszonyok fehérben” nevű csoport képviselőivel, hogy tájékoztassa őket a Castróval folytatott megbeszéléséről.

A 48 éves Guillermo Farinas február végén, egy bebörtönzött éhségsztrájkoló, Orlando Zapata halála után kezdett éhségsztrájkot. Tiltakozó akciójával a börtönben sínylődő beteg ellenzékiek szabadlábra helyezését akarja elérni. Állítása szerint akkor hajlandó felhagyni az éhségsztrájkkal, ha a hatóságok szabadon engednek tíz beteg politikai foglyot, illetve a katolikus egyház közvetítésével kidolgoznak egy menetrendet további bebörtönzött ellenzékiek elengedésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik