Nagyvilág

Az ENSZ elé kerül az elsüllyesztett dél-koreai hajó ügye

Dél-Korea az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé viszi nemrég elsüllyesztett hadihajójának ügyét - jelezte vasárnap a szöuli elnöki hivatal.

A lépéssel fokozódik a korvett elsüllyesztésével vádolt Észak-Koreára nehezedő nyomás. Phenjan tagadja, hogy köze lenne a Cshonan korvett elsüllyesztéséhez és 46 dél-koreai tengerész halálához.

Ri Mjong Bak dél-koreai elnök hétfőn beszédet mond, s bejelenti a saját intézkedéseket, valamint a nemzetközi együttműködés keretében teendő lépéseket. Ez utóbbiakhoz illeszkedne a világszervezet bekapcsolása az ügybe.

A lehetséges nemzetközi válaszlépések között szó lehet arról, hogy újabb BT-szankciókat fogadnak el Észak-Korea ellen, bár azt esetleg Kína ellenezheti, és a testület csupán arra szorítkozik majd, hogy elítéli a történteket. Észak-Korea ellen már így is több korlátozás van érvényben az elmúlt években végrehajtott rakéta- és nukleáris kísérletei miatt.

Dél-Korea többször hangoztatta, nem készül válaszcsapásra, mert tisztában van azzal, hogy egy ilyen lépés elijesztheti a befektetőket, akik már így is nyugtalanok a Koreai-félszigeten egyre növekvő feszültség miatt.

A Cshonan március 26-án süllyedt el a Sárga-tengeren, nem messze az észak-koreai tengeri határtól. Állítólag az észak-koreai fél lőtt ki torpedót rá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik