Nagyvilág

Chardonnayt termelnének Szibériában

A francia Chardonnay-bor termelését indítják el Szibériában.

A hegyvidékes Altaj-régióban, Moszkvától 3500 kilométerre keletre 12 ezer, a Franche-Comté francia bortermelő területről származó Chardonnay szőlőpalántát fognak elültetni. Hatszáz tesztnövény már túlélte a kemény szibériai tél jóval fagypont alatt lévő hőmérsékleteit. “Ha követjük a franciák tanácsát, ugyanolyan jó lesz a borunk, mint az övék” – mondta el Vlagyimir Wagner, az Altajszpirtprom cég képviseletője az ITAR-Tass hírügynökségnek.

Az első szüretet 2011 őszére tervezik. A szőlőt likőrök és márkás borok készítésére is fel fogják használni, a szibériai szőlőskertek pedig a turistákat is a területre csábítják majd. Xavier Guillaume francia borász orosz egyetemistákat fog beavatni birtokán a szőlőművelés és bortermelés művészetébe.

Az 1990-es évek elején harminc gazdaságban már évi negyven liter bort termeltek az Altaj-régióban, azt megelőzően pedig Joszif Sztálin parancsára hidegtűrő szőlőfajtákkal is kísérleteztek a területen. “A bortermelés a mi környékünkön nem nehezebb, mint az uborka, a paprika vagy a padlizsán termesztése: mindegyik szubtrópusi növény” – mondta el Alexander Kudrjavzsev szibériai borász. Véleménye szerint a szőlőt sokkal megbízhatóbban lehet szüretelni, mint például az almát, a cseresznyét vagy a szilvát.

Télen a szőlőt lefedik, így a takaró vagy a hó alatt képes lesz elviselni a szibériai hideget. A tőkéket tavasszal üvegházzal fogják védeni a késői fagyoktól, a tél újbóli betöréseitől – fejtett ki Kudrjavzsev.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik