Nagyvilág

Áttörte a gátat a Visztula Varsónál!

Áttörte a gátat és kiöntött a Visztula folyó a lengyel főváros, Varsó egyik negyedében vasárnap.

Tévébeszámolók tanúsága szerint a folyó a város egy lakatlan területét árasztotta el vízzel. A területen a mentőalakulatok emberei és helybeliek homokzsákokból építenek újabb, ideiglenes gátat. A Visztula áradása egyelőre csupán a főváros egy részét érinti. A hatóságok már jelezték a környéken élő embereknek, hogy szükség esetén kimenekítik őket.

A folyó közelében lévő iskolákban a hét elején nem lesz tanítás.

A PAP lengyel hírügynökség jelentése szerint vasárnap Plocknál, Varsótól száz kilométerre északnyugatra szintén átszakadt a Visztula egyik gátja, a víz a Swiniary nevű települést öntötte el. Százhatvan embert voltak kénytelenek biztonságba helyezni. További települések vannak a környéken veszélyben.

Wroclaw városában egy egész városnegyed állt vasárnap vízben, miután szombaton az Odera két helyen is kilépett medréből. Wroclaw Kozanow nevű negyedéből számos lakót evakuáltak – közölte Mariusz Sokolowski rendőrségi szóvivő.

A németországi Brandenburg tartományban készülnek az Odera első nagy árhullámára, amely valószínűleg pünkösdhétfőre virradó éjszaka következik be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik