Nagyvilág

Rózsa-ügy: házi őrizetbe helyeztek egy tábornokot

A bolíviai ügyészi szervek pénteken elrendelték annak a nyugállományú tábornoknak a házi őrizetbe helyezését, aki szerintük kapcsolatot tartott Eduardo Rózsa Flores csoportjával. Erre azért került sor, mert azt feltételezik, hogy Rózsáék, tavaly Evo Morales elnök ellen merényletkísérletre készültek.

Az állítólag a Morales életére törő “külföldi zsoldos csapat” felszámolása több mint egy éve magyar állampolgárokat is érintett. A bolívia-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról származó, román állampolgár Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert 2009. április 16-án lőtte agyon egy rendőrségi kommandó egy Santa Cruz-i szállodában. Az akció során őrizetbe vették a szintén szovátai, magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Elődöt, valamint a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot.

A házi őrztebe helyezett Gary Prado Salmónt azzal gyanúsítják, hogy rejtjelezett üzeneteket váltott tavaly a Santa Cruzban tartózkodó Rózsa Flores Eduardóval. A tábornok vallomása szerint Rózsa Flores Euardóval, csak mint újságíróval beszélgetett. Áprilisban a Rózsa-ügy kapcsán fiát, Gary Prado Arauzt őrizetbe vették, és a tábornok már akkor úgy vélte: fia letartóztatásával igyekeznek lejáratni őt, mert mint fogalmazott “kavics vagyok a kormány cipőjében”.

Gary Prado Salmón a hadsereg századosként 1967-ben annak a járőrnek volt a parancsnoka, amely a délkelet-bolíviai őserdőben elfogta a legendás argentin-kubai gerillavezért, Ernesto Che Guevarát. A forradalmárt még az őserdőben kivégezték, de Prado tagadja, hogy ehhez neki köze lett volna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik