Nagyvilág

Kazynski beteg édesanyja még mindig nem tud a tragédiáról

A repülőszerencsétlenségben meghalt lengyel államfő, Lech kórházban fekvő édesanyja még mindig nem tudja, hogy fia hat hete meghalt.

„Anya még mindig nem tudja, hogy Lech meghalt” – közölte Jaroslaw Kaczynski, a Superexpress című lengyel lapnak nyilatkozva. Az egykori lengyel kormányfő elmondása szerint 84 éves anyja hosszú ideig rossz szellemi állapotban volt, és összetévesztette őt a testvérével, „ami még soha nem történt meg eddig”. Jadwiga Kaczynska két hónapja fekszik kórházban.

Jaroslaw Kaczynski elmondta: mivel anyja kezd jobban lenni, az elkövetkező napokban kénytelen lesz elmondani neki az igazat. „Szörnyen félek” – tette hozzá a politikus.

A lengyel elnököt szállító repülőgép április 10-én zuhant le az oroszországi Szmolenszk közelében, rossz időjárási körülmények között. A repülőgépen Lech Kaczynskin kívül a felesége, valamint a lengyel közélet több szereplője utazott, köztük a fegyveres erők vezérkari főnökei, a külügyminiszter-helyettes és a jegybankelnök. A tragédiát a fedélzeten tartózkodó 96 ember közül senki sem élte túl.

A baleset okait egyelőre nem tudták megállapítani. A pilótafülkében elhangzott beszélgetéseket rögzítő fekete doboz vizsgálata szerint olyan személyek is voltak a pilótafülkében, akik nem tartoztak a személyzethez. A sűrű ködben történt szerencsétlenség után felmerült az a lehetőség, hogy a pilótákra nyomást gyakoroltak, hogy a légi irányítás tanácsa ellenére kíséreljék meg a leszállást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik