Nagyvilág

Lezuhant egy vadászgép

Egy vadászpilóta meghalt, oktatója sikeresen katapultált, amikor a kelet-kínai Santung (Shandong) tartomány területén gyakorlórepülés közben motorhiba miatt lezuhant a gépük; a baleset még május 6-án történt, de a Hszinhua hírügynökség csak pénteken számolt be róla.

A kínai légierő pilótája életét áldozta fel azért, hogy a gép ne a tartományi székhelyhez, Csian (Jinan) városához tartozó sűrűn lakott településre zuhanjon – tartalmazza a beszámoló. Feng Sze-kuang (Feng Siguang) százados és Csang Tö-san (Zhang Deshan) repülőőrnagy kétüléses gépének hajtóműve felszállás közben mindössze 50 méteres magasságban mondta fel szolgálatot a város irányába repülve. A légi bázis irányítótornya utasította őket az azonnali katapultálásra.

A vadászgépben 800 liter üzemagyag volt, a döntést azonnal kellett meghozni – számolt be a történtekről Csang, aki túlélte a balesetet. Mint mondta, a katasztrófa megelőzése érdekében a föld felé irányították a gépet és bár ő végül sikerrel katapultált, a 28 éves Fengnek 32 méteren már nem nyílt ki az ernyője.

Csang, akinek a jobb bokája eltörött, a csinani katonai kórházban idézte fel a történteket, s azt hangsúlyozta, hogy a közeli négyezres lélekszámú település és az épületek megóvása lebegett a szemük előtt, amikor az utolsó manővert végrehajtották. A gép végül 230 méterrel a lakott terület előtt csapódott a földbe. Életének feláldozásáért Feng Sze-kuangot posztumusz a forradalmi mártír címmel tüntették ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik