Külföld

Gyorsan terjed a kanyaró

admin
admin

2010. 05. 21. 19:20

Ismét gyorsan terjed a kanyaró afrikai, ázsiai, sőt egyes európai országokban is, jóllehet védőoltással könnyen elkerülhető lenne - figyelmeztetett pénteken az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Peter Strebel, a WHO kanyaróval kapcsolatos tevékenységének irányítója pénteken Genfben elmondta: a védőoltásokra szánt pénzösszegek csökkentése miatt 2008 óta a legfertőzőbb betegségek közé tartozó kanyaró ismét terjed olyan helyeken, ahol korábban szinte teljesen felszámolták.

A WHO adatai szerint 2008-ban 118 ezer kisgyermek halt be a világon a kanyaróba, szemben a 2000-ben regisztrált 1,1 millióval. Tavaly azonban nagy járvány tört ki 30 afrikai és három ázsiai országban – Indonéziában, Thaiföldön, Vietnamban -, valamint Bulgáriában.

Nagy-Britanniában szintén romlott a helyzet. A betegség azt követően kezdett ismét terjedni brit földön, hogy az Egyesült Királyságban a 90-es évek végén meredeken csökkent a beadott védőoltások száma, mert egy újság tévesen összefüggésbe hozta az autizmust a kanyaró, a járványos fültőmirigy-gyulladás (mumpsz) és a rózsahimlő elleni kombinált védőoltás beadásával. Nagy-Britanniában az utóbbi két év mindegyikében ezer-ezer kanyarós megbetegedést jelentettek, több mint a tízszeresét az egy évtizeddel ezelőtti esetszámnak. A kanyaró rendszerint köhögéssel, bőrkiütéssel és magas lázzal jár, csak ritkán végződik a beteg halálával.

Az ENSZ-tagállamoknak a héten Genfben ülésező képviselői ígéretet tettek arra, hogy 2015-re évi 36 650 ezer alá szorítják le a kanyaró okozta elhalálozások számát – ez a 2000-ben mért szint 5 százaléka lenne. A WHO szerint a célkitűzés azonban nehezen teljesíthető, ha nem költenek többet a betegség terjedésének megakadályozására. Egy kisgyermek kanyaró elleni beoltása kevesebb mint egy dollárba kerül.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.