Nagyvilág

Veszélytelen a kettős állampolgárság

Szlovákia számára semmiféle veszélyt nem jelent a magyarok kettős állampolgársága - írja a Hospodárské Noviny című szlovák gazdasági napilap csütörtökön.

Az újság úgy vélekedik: a magyar kormány most ugyanolyan arrogánsan és provokatív módon viselkedik, mint a nyelvtörvény ügyében a szlovák viselkedett. “És most meglepődtünk a reakciókon? A szlovák kormány megsértheti az alapszerződést, de a magyar nem?” – teszi fel a kérdést a lap véleményoldalán közölt írásában Martin Kugla politológus.

“Kulcsfontossága azonban egy más tényezőnek van: ma nem létezik egyetlen értelmes érv sem amellett, hogy egy szlovákiai magyar magyarországi állampolgársága veszélyt jelentene Szlovákia számára. Egyetlen egy sem” – szögezi le a szerző. Hozzáteszi: sem a szerbeknek, sem a horvátoknak, sem a románoknak nincs ezzel gondjuk, holott náluk is él magyar kisebbség, csak a szlovákoknak.

“Az az irracionális hisztéria, amely most uralmába kerítette a szlovák politikusokat, abszolút módon indokolatlan, s az egész nem más, mint a szlovák társadalom legsötétebb ösztöneinek felélesztése a választások előtti időszakban” – állítja Kugla.
Szerinte Fico, ahelyett hogy államférfi módjára válaszolna Orbán Viktor populizmusára, hihetetlen módon hazudik. Például akkor, amikor etnicizmussal vádolta a magyarokat, holott az etnikai alapú állampolgárság megadását az európai uniós Németország és Románia jogrendje is ismeri.

Az pedig, hogy a szlovákiai magyarokat szlovák állampolgárságuk elvesztésével fenyegeti, ha felveszik a magyart, “mindennek a teteje”. A kormányfőnek nem célja Szlovákia érdekeinek védelme, illetve problémáinak megoldása, csupán politikai pontokat akar szerezni azon, hogy a veszélyeztetettség érzését kelti a szlovákokban. Az, hogy ebbe a szellemi mocsárba a Kereszténydemokrata Mozgalom is beszállt, nem más, mint bizonyítéka a szlovák politika abszolút éretlenségének – zárja írását a szlovák politológus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik