Nagyvilág

Milyen nyelven beszélnek a szlovákiai magyarok?

A szlovákiai magyarok között vannak olyanok, akik az otthonukban többnyire szlovákul beszélnek, de gyakori az is, hogy felváltva használják a szlovák és a magyar nyelvet - derül ki egy felmérésből.

A szlovákiai magyarok mintegy négy százaléka beszél az otthonában többnyire szlovákul, 21 százalékuk a magyart és a szlovákot felváltva használja, míg 75 százalék esetében alapvetően a magyar a családi kommunikáció nyelve – derült ki egy szociológiai felmérésből, amelynek eredményét csütörtökön hozták nyilvánosságra Pozsonyban.

A szlovákiai magyarok nyelvhasználatáról a nagyszombati Cirill és Metód Egyetem készített szociológiai felmérést – közölte Ladislav Machácek, az egyetem filozófiai kara politológiai tanszékének munkatársa. A válaszadók a felmérés során maguk dönthették el azt is, hogy milyen nyelven fognak beszélgetni a szakemberekkel. A megkérdezettek 48 százaléka a feltett kérdésekre szlovákul válaszolt. A megszólítottak majdnem 70 százaléka vélekedett úgy, hogy az államnyelvi kommunikáció nagyon fontos, 23 százalékuk szerint fontos, és csupán 5,3 százalék állította azt, hogy nem fontos tudni az államnyelvet.

Arra a kérdésre, hogyan jellemezné etnikai hovatartozását, a megkérdezettek majdnem 68 százaléka azt a megfogalmazást választotta, hogy “szlovákiai magyar vagyok”, 16,1 százalék azt, hogy “magyar vagyok”, míg 13,1 százalék azt, hogy “magyar származású szlovák vagyok” – mondta Machácek. A felmérésben részt vevők mindegyike beszélte a magyar nyelvet, vagy tudott magyarul, 96,8 százalékuk szlovákul is megértette magát, 20 százalék németül, 17,7 százalék angolul, 15,6 százalék pedig orosz nyelven is képes volt kommunikálni.

A felmérés célja a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek identitásának jobb megismerése volt. A nagyszombati egyetem a kutatást az Európai Bizottság támogatásával valósította meg egy nemzetközi projekt keretében. A felmérés fő koordinátora a bécsi székhelyű Institute for Advanced Studies volt. Egységes módszer alapján hasonló kutatásra került sor Magyarországon, Ukrajnában, Lengyelországban, Fehéroroszországban, Lettországban és Oroszországban. Szlovákiában 800 személyt kérdeztek meg a pozsonyi Focus közvélemény-kutató intézet közreműködésével 2009 novemberében és decemberében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik