Nagyvilág

Félnek a szlovákiai magyarok a kettős állampolgárságtól

Tragikomédiába fulladt a kettős állampolgárságról szóló magyar-szlovák vita, s úgy néz ki, hogy az események szenvedő alanya újra a szlovákiai magyarság lesz - vélekedett csütörtöki számában az Új Szó című szlovákiai magyar napilap.

„Amikor Orbán Viktor nemrég kijelentette, hogy a leendő magyar kormány másképp fog viszonyulni a szomszédos államokhoz, s nem hagyja, hogy Magyarországot megalázzák, nagyjából mindenki tudhatta, hogy elsősorban Szlovákiára gondol. Az viszont, hogy ez a pillanat még a szlovákiai választások előtt, sőt, a magyar kormány megalakulása előtt jön el, azért nem volt ennyire egyértelmű” – emelte ki az újság.

„A kormánytöbbség Magyarországon egyelőre még nem mutatta meg alkotmányos többségét, de nemzetközi szinten, a kettős állampolgárságról szóló javaslattal azt üzeni, a javaslat csak Magyarország és a határon túl élő magyarok ügye, ehhez senkinek semmi köze, Magyarország a saját elképzelései alapján hozza meg ezt a törvényt, és ez így lesz jó” – írta Nagy András, a szerző.

Szerinte a szlovák kormány – ebből is leginkább maga Robert Fico – reakcióját látva két dolog jut az ember eszébe. Egyrészt, hogy mennyire undorító módon képes a Smer a „piacon szabadon heverő” maradék nacionalista szavazóért az ország lakosságának tizedét megalázni, Magyarországból egy pillanat alatt ellenséget gyártani. „Vajon hajlandó lenne-e, ha erre nem is, de mondjuk ennek egynegyedére Robert Fico a szlovákiai magyarokért is? Kétlem” – vélekedett Nagy.

Éppen ezért ajánlaná mindkét magyar párt figyelmébe a szlovák kormányfő elmúlt pár nap alatt elhangzott kijelentéseit, hogy majd ha véletlenül úgy adódik, hogy még esetleges kormányalakítás előtt puhatolózó tárgyalásokba kezdenének, emlékezzenek rá, kivel is ülnek egy asztalhoz. A szerző szerint ugyanakkor az is állítható, hogy az egész ügy Fico szempontjából „csak és csakis a szavazatmaximalizálásról szól, s Fico csak arra törekszik, hogy a lehető legtöbb helyen, a legtöbb médiába ordíthassa bele, hogy Magyarország a vesztünket akarja”. Nagy András sajnálatát fejezte ki, hogy a “nacionalista vonatba” a szlovák ellenzék is beült: „Bár csak csendesen, a hátsó kupéba, de beszálltak.”

„Az egész történet tragikomédiába fulladt már most, de a baj újra csak az, hogy az események szenvedő alanyai ismét csak a szlovákiai magyarok lesznek. Abban biztosak lehetünk, hogy Pozsonyban nem, de hogy Budapesten sem gondolkodtak legalább egy cseppet józanul? Az eddigi események alapján arra lehet következtetni, hogy a dolog nem értünk, csak rólunk szól” – zárta kommentárját Nagy András.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik