Külföld

A románok nem ellenzik a kettős állampolgárságot

admin
admin

2010. 05. 19. 08:40

A román Szociáldemokrata Párt (PSD) nem ellenzi a magyar állampolgárság megadását a határon túli magyaroknak - írta a Gandul című napilap.

“A jelenlegi ellenzéki pártot “nem zavarja” a magyar állampolgárság megadása a Magyarország határain kívül élő magyaroknak” – idézi az újság Radu Moldovant, a párt szóvivőjét.

A kérdésről a lap a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) együtt kormányzó, és a román kabinet fő erejét képező Demokrata Liberális Párt (PD-L) vezetőit is megkérdezte. Ebből kiderült, hogy a PD-L óvatos ebben e tekintetben, hiszen Ioan Oltean, a párt alelnöke nem kívánta kommentálni ezt, amíg nem olvassa el ő maga a Fidesz törvénytervezetét.

Az Adevarul című napilap is foglalkozik ezzel a témával. Az újság szerint Magyarország a román modellre hivatkozik azért, hogy megnyugtassa a jelentős magyar közösséggel rendelkező államokat, utalva ezzel arra, hogy Románia is könnyített eljárással ad állampolgárságot a moldovaiaknak.

A lap megállapítja, hogy Romániának mindeddig nem volt hivatalos reakciója a kettős állampolgárság kérdésében, hiszen – mint írja – a román törvények lehetővé teszik a kettős állampolgárság intézményét, és Románia is a magyar javaslathoz hasonló módon ad román állampolgárságot a moldovaiaknak.

Az újság hasábjain Adrian Cioroianu volt román külügyminiszter kifejti véleményét. A 2008-ig hatalmon lévő román liberális kormány volt külügyminisztere szerint a Fidesz kezdeményezésének középtávon nem lesz pozitív hatása, és felidézi, hogy 2001-ben a Magyarországgal szomszédos államokban nem hagyott jó emlékeket a magyarigazolvány körüli vita.

Cioroianu szerint a Fidesz javaslata nem törvénytelen, nem is erkölcstelen, de nem tartja tiszteletben “a nyitottság európai szellemiségét” – olvasható az Adevarulban.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.