Külföld

Martonyi közeledne Ukrajnához

admin
admin

2010. 05. 19. 18:22

Magyarország és Ukrajna felújítja a magas szintű kétoldalú tárgyalások háttérbe szorult gyakorlatát, a két ország miniszterelnöke a közeli jövőben találkozik egymással - jelentette ki szerdán Kijevben Martonyi János leendő külügyminiszter, miután megbeszélést folytatott Konsztantyin Hriscsenkóval, az ukrán diplomácia vezetőjével.

Martonyi, aki Kijevből telefonon nyilatkozott az MTI-nek, elmondta, hogy budapesti látogatásra hívta meg az ukrán külügyminiszert. A két fél megállapodott abban, hogy elmélyíti stratégiai együttműködését, amire különlegesen jó alkalmat ad az, hogy 2011 első felében Magyarország tölti be az EU soros elnökségét.

A leendő külügyminiszter szerint a magyar-ukrán kapcsolatok fejlesztéséhez is kiemelkedő lehetőséget biztosít az, hogy a magyar elnökség csúcstalálkozót rendez majd a keleti partnerségről. Ebben a kérdéskörben 2011 fontos év lesz, mert Magyarországtól Lengyelország veszi át az EU elnökségét.

Martonyi János tájékoztatta az ukrán külügyminisztert a magyar állampolgársági törvény tervezett módosításáról. Mivel Ukrajna jogrendszere nem ismeri el a kettős állampolgárságot, a felek megállapodtak, hogy tudomásul veszik egymás gyakorlatát, s ügyelnek arra, hogy az ezzel kapcsolatos kérdések semmi esetre se gyakoroljanak negatív hatást a két ország közötti kapcsolatokra.

A felek érintették az ukrajnai magyar kisebbség ügyét is. Martonyi ukrán vendéglátójának elmondta, hogy ez nagyon fontos kérdés a leendő magyar kormány számára, s azt is hogy az elmúlt időben javulást lehetett tapasztalni, de a témakört részletesen a későbbi találkozókon fogják megtárgyalni.

Martonyi és Hriscsenko röviden áttekintett egy sor kéltoldalú gazdasági együttműködési projektet, a többi között az energetika, a közlekedés, a kereskedelem és a befektetések területén.

A kijevi látogatás Martonyi Jánosnak abba a törekvésébe illeszkedik, hogy az új kormány hivatalba lépése előtt találkozzon valamennyi szomszédos ország külügyminiszterével.

Az osztrák, a szerb, a szlovák és az ukrán diplomácia vezetője után csütörtökön a horvát, a jövő héten pedig a szlovén és a román diplomácia első emberével veszi fel a kapcsolatot.
Kijevi tárgyalására Martonyi Jánost elkísérte Németh Zsolt, a külügyi tárca kijelölt államtitkára.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.