Nagyvilág

Magyar válasz a szlovák vádakra

A pozsonyi magyar nagykövet átadta a szlovák külügyminisztériumban a magyar-szlovák kisebbségi vegyes bizottság magyar társelnökének levelét.

Szabó Vilmos államtitkár e levélben válaszolt szlovák partnerének arra a keddi megkeresésére, amely a vegyes bizottság sürgős összehívását indítványozta a kettős állampolgárságról szóló magyar törvényjavaslat miatt, és 24 órán belüli válaszadásra szólított fel. A magyar válasz értelmében a jövőbeli magyar-szlovák konzultációk témáiról, fórumáról és időpontjáról az új kormány megalakulása után és a két félnek közösen kell majd döntést hoznia – áll Balogh Dénes, a tárca helyettes szóvivője által jegyzett külügyminisztériumi közleményben.

Orbán Viktor leendő kormányfő a nap folyamán egy budapesti rendezvényen reagált Robert Fico szlovák miniszterelnök szerdai szavaira, miszerint magyar-szlovák kormányfői találkozót kezdeményezett Szlovákia a magyarországi kettős állampolgársági törvényjavaslat miatt.

A Fidesz elnöke kijelentette: amíg Magyarországon nem áll fel az új kormány, és Szlovákiában nem zajlanak le a választások, és nem áll fel ott is az új vagy régi-új kormány, addig “semmifajta üzengetésnek a sajtón keresztül nincsen semmi értelme”.

A leendő magyar miniszterelnök azt mondta: “nem leszünk játszótársak semmifajta, külföldön zajló választási kampányban”. Hozzátette, hogy nem válaszolnak semmilyen provokatív kijelentésre.

A parlament alkotmányügyi bizottsága szerdán tárgysorozatba vette és általános vitára alkalmasnak találta a magyar állampolgárságról szóló törvény módosítását.

Pozsony szerint megdöbbentő, és a diplomáciában példátlan Magyarország hozzáállása ahhoz a szlovák igyekezethez, hogy Pozsony megkonzultálja a kettős állampolgárságról szóló magyar törvénytervezetet Budapesttel.

A szlovák külügyminisztérium szóvivője szerdán este közölte: a pozsonyi magyar nagykövet átadta a szlovák külügyminisztériumban a magyar-szlovák kisebbségi vegyes bizottság magyar társelnökének hivatalos levelét, amelyben Budapest elutasította a szlovákok tárgyalási kezdeményezését: “Szlovákia elvárja, hogy a magyar fél átértékeli hozzáállását, miután mind Robert Fico kormányfő, mind Miroslav Lajcák külügyminiszter ismételten megerősítette: a szlovák fél érdekelt abban, hogy a felmerült problémát kétoldalú tárgyalásokon rendezzék”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik