Nagyvilág

Imádja Amerikát a feltételezet terrorista

Mindenki másnál jobban akarja biztonságban tudni az Egyesült Államokat az a pakisztáni férfi, akit május 10-én vettek őrizetbe a chilei fővárosban lévő amerikai nagykövetségen.

A 28 éves Mohammed Szaif-ur-Rehman Han vízumügyben kereste fel a külképviseletet, amikor a biztonsági kapu detektora robbanóanyagra utaló nyomokat mutatott ki a kezén, a mobiltelefonján és az iratain. A biztonsági őrök lefogták, majd átadták a chilei hatóságoknak.

Az ügyében eljáró bíró szombaton elrendelte szabadlábra helyezését, de egyben megtiltotta neki, hogy elhagyja Chilét addig, amíg a vizsgálat tart. A bíró nem látta bizonyítottnak, hogy a fiatalember terroristákkal állna kapcsolatban, és úgy vélte: legfeljebb robbanószer illegális birtoklásával gyanúsítható.

Han kedden egy közleményt jutatott el a sajtónak, és abban utalt arra, hogy családja és barátai az Egyesült Államokban élnek, és már csak ezért is “mindenki másnál jobban” biztonságban akarja tudni az országot. Hozzáfűzte: az amerikai értékek “nagy csodálója”. Ugyanakkor megérti, hogy az amerikai és chilei hatóságok “pánikba estek” a robbanószer-nyomok kimutatása után. Korábban azt nyilatkozta: fogalma sincs arról, hogy a robbanószer-maradványok miként tapadtak rá.

A férfi három hónapja érkezett a chilei fővárosba, hogy egy szálloda alkalmazottjaként idegenforgalmi tanulmányokat folytasson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik