Nagyvilág

“Végső bizonyíték” a koreai torpedóról

A dél-koreai hatóságoknak "végső bizonyítékai" vannak arra, hogy egy észak-koreai torpedó süllyesztette el egyik a hadihajóját a Sárga-tengeren március végén - közölték katonai források kedden Szöulban.

Az incidensben 46 dél-koreai tengerész vesztette életét. A hajótest fémdarabjainak a vizsgálata kimutatta az észak-koreai torpedó robbanásának a nyomait – mutattak rá a szakértők. Szöul várhatóan csütörtökön tárja a nyilvánosság elé bizonyítékait.

Barack Obama amerikai és Ri Mjong Bak dél-koreai elnök eközben telefonon szót váltva egymással megállapodott abban, hogy a két ország együttesen állapítja meg a “teljes felelősséget” a Cshonan nevű hadihajó elsüllyedésének ügyében. A két elnök egyetértett abban is, hogy Észak-Koreának fel kell hagynia ellenséges magatartásával szomszédaival szemben, és eleget kell tennie annak a kötelezettségének, hogy véget vet katonai célú atomprogramjának.

A Fehér Ház hétfőn bejelentette, hogy Hillary Clinton amerikai külügyminiszter a jövő héten Dél-Koreába látogat. Útjáról csak annyit tudni, hogy konzultációkat fog folytatni dél-koreai vendéglátóival.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik