Nagyvilág

Öngyilkos merénylet Kabulban

Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát kedden az afgán fővárosban, a támadás célpontja feltehetően egy NATO-járműoszlop volt. támadásban tucatnyi afgán civil és legkevesebb öt külföldi katona vesztette életét. A sebesültek száma ötven körül van.

A merénylő gépkocsiban ülve robbantotta fel magát, amikor elhaladt mellette a NATO vezette nemzetközi biztonsági erő (ISAF) gépkocsikonvoja. A robbanás az afgán energiaügyi és vízgazdálkodási minisztérium épületénél történt, de a környéken más kormányzati épületek is vannak.

Az áldozatok számát illetően ellentmondók a hírek. Egy rendőrségi illetékes három halottról beszélt, míg Ahmad Zia Jaftali, az afgán hadsereg egészségügyi szolgálatának vezetője azt mondta, hogy több mint húsz civil halt meg a robbantásban. Az egészségügyi minisztérium egyik szóvivője közölte, hogy két halottat és 21 sebesültet szállítottak állami kórházakba, de nem kizárt, hogy magánklinikákra is vittek áldozatokat.

Az idén megszaporodtak a merényletek Kabulban, s ez a biztonság fokozására kényszerítette a rendőrséget. A hatóságok nemrégiben körözést adtak ki öngyilkos merényletekre készülő személyek ellen, jelezvén, hogy sikeresen veszik fel a harcot a terroristákkal. A keddi robbantás ugyanakkor arra enged következtetni, hogy az elszánt támadók számára még mindig nem jelentenek akadályt a fővárosban foganatosított biztonsági intézkedések.

A legutóbbi nagy támadás Kabulban február 26-án történt: öngyilkos merénylők két kisebb szállodában robbantották fel magukat, kioltva legalább 16 ember, közöttük hat indiai állampolgár életét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik