Nagyvilág

Nem utasítják ki Obama nagynénjét

Politikai menedékjogot kapott, és így az Egyesült Államokban maradhat Barack Obama kenyai nagynénje, akiről alig két évvel ezelőtt derült ki, hogy illegális bevándorló.

Zeituni Onyango kiutasítási ügye 2004 óta húzódik – az asszony kérelmét akkor utasította el a bevándorlási hivatal. A nő ügyvédje hétfői tájékoztatása szerint a menedékjog elnyerése azt is jelenti 57 éves védence számára, hogy legálisan vállalhat munkát, szociális biztosítási kártyát kaphat, és gépjármű-vezetői engedélyt szerezhet. Mint mondta, a nő egy év múlva kérvényezhet zöld kártyát, és öt éven belül amerikai állampolgár lehet.

Obama kenyai nagynénje február elején folyamodott politikai menedékjogért egy bostoni bírósághoz, azzal indokolva kérését, hogy “törzsi erőszak” áldozatává válhat hazájában. Obama néhai apjának féltestvére 2000-ben érkezett az Egyesült Államokba, ahol először 2002-ben kért politikai menedékjogot. Kérését azonban két évvel később elutasították, és felszólították, hogy hagyja el az Egyesült Államokat. Ennek azonban nem tett eleget.

Az ügy 2008-ban kínos helyzetbe hozta a még csak elnökjelölt Barack Obamát, aki akkor is, majd később elnökként is azt állította, hogy nem tudta, hogy nagynénje törvénytelenül tartózkodik Amerikában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik