Külföld

Éhségsztrájkba kezdett Hodorkovszkij

admin
admin

2010. 05. 18. 07:20

Mihail Hodorkovszkij volt olajmágnás, a Yukos egykori főrészvényese az ellen tiltakozik az éhségsztrájkkal, hogy hétfőn újra három hónappal meghosszabbították a vizsgálati fogságot számára és volt üzlettársa, Platon Lebegyev számára.

Hodorkovszkijt és Lebegyevet 2005-ben ítélték 8 év büntetőtáborra egyebek között adócsalás és pénzmosás vádjával, de 2008 telén újabb eljárást indítottak ellenük, és tavaly februárban vizsgálati fogságba helyezték őket, ami az enyhébb büntetőtábor helyett gyakorlatilag szigorított börtönt jelent.

Márciusban kezdődött meg második perük, amelyben egyebek között azzal vádolják őket, hogy a 1998-2004 közötti időszakban összesen 896,1 milliárd rubel értékű pénzt, illetve kőolajat loptak továbbá 487,4 milliárd rubelt és 7,5 milliárd dollárt mostak tisztára. Elítélésük esetén újabb hosszú szabadságvesztést szabhatnak ki rájuk.

A perben az ügyészség számtalan tanút vonultatott fel, Hodorkovszkij viszont napokon át igyekezett – a kívülálló számára meggyőzően – érthetővé tenni, hogy kőolajat nem lehet csak úgy ellopni, és nyoma van, hogy a Yukos cégeinél kitermelt mennyiség az állami vezetékekbe folyt.

Hodorkovszkij éhségsztrájkját a legfelső bíróság elnökéhez intézett – és a sajtó jóvoltából az interneten megjelent – levelében jelentette be, amelyben tiltakozása kapcsán arra hivatkozik, hogy a vizsgálati fogság meghosszabbítása számos jogszabályt sért.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.