Nagyvilág

Mexikói-öböl: az olaj nagy részét már elvezetik

Vasárnap megszüntették a nyersolaj nagy részének tengerbe ömlését a Mexikói-öbölben.

A BP olajcég egy 1,6 kilométer hosszú vezetéken keresztül felszíni tartályhajóba juttatja az olajat.

A több mint három hete történt baleset óta most először a sérült kútból immár nem a tengerbe, hanem hajóba kerül a nyersolaj nagy része.Az elsüllyedt olajfúró torony üzemeltetője mélytengeri robotok segítségével egy 10-15 centiméter átmérőjű csövet illesztett be a tengerfenéken az 53 centiméter átmérőjű sérült olajvezetékbe.

A BP három napig próbálkozott, mire a csövet megfelelően tudták rögzíteni. A műveletet a több mint 1500 méteres mélységen kívül a vezetékből nagy sebességgel kiömlő olaj ereje is nehezítette. Az olajvállalat a baleset óta nem tudta megjavítani és aktiválni a tengerfenéken azt az úgynevezett kitörésgátló berendezést, amelynek a robbanás után működésbe kellett volna lépnie.


Watch CBS News Videos Online

A legutóbbi becslés szerint eddig már több mint 4 millió gallon (15 millió liter) nyersolaj ömlött a tengerbe, súlyos környezeti katasztrófával fenyegetve a part menti államokat.Az új csövön keresztül a sérült kútból feltörő nyersolaj több mint háromnegyedét tudják a felszínre vezetni.

A vasárnapi The New York Times szerint a a felszín alatt és 1200 méteres mélységben is óriási olajtömegek lebegnek a tengerben. Samantha Joye, a Georgia Egyetem szakértője szerint egyes rétegekben már 30 százalékkal csökkent az oxigén szintje.
Az ökoszisztéma helyreállítása évekbe vagy talán évtizedekbe telhet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik