Nagyvilág

Ismét zárva a brit és holland repterek

Ismét lezárták a londoni, az amszterdami és a rotterdami repülőteret az izlandi vulkánkitörés hamufelhője miatt. Ferihegyi járatokat is töröltek.

A ferihegyi reggeli, délelőtti járatok közül a Malév amszterdami, londoni és dublini, valamint a Wizz Air londoni járatát kellett törölni, mert a vulkáni hamu miatt ezeket a repülőtereket lezárták. Hegedűs Ádám, a Malév szóvivője azt mondta, hogy a délelőtti amszterdami járat várhatóan késve, de elindul, a többi járatról később döntenek.

Londoni repülőterek lezárását rendelte el hétfő hajnaltól a brit polgári repülésügyi hivatal (CAA), miután az izlandi vulkánkitörés újabb hamufelhője érte el Nagy-Britannia déli térségeit.

Helyi idő szerint egyelőre reggel 7 óráig, közép-európai idő szerint 8 óráig – a CAA a Londont kiszolgáló öt nemzetközi repülőtér közül Heathrow-ra, Gatwickre és a Cityre rendelt el repülési tilalmat – közölte a brit országos légi irányítási szolgálat (NATS). A zárlat a további két londoni repülőtérre, Lutonra és Stanstedre nem vonatkozik. A három lezárt londoni légikikötő közül kettőre, Heathrow-ra és Gatwickre közlekednek Budapestről járatok.

Hollandiában is lezártak két repülőteret a vulkáni hamu terjedése miatt. Hétfőn reggel hat órától délután két óráig az amszterdami Schiphol és a rotterdami repülőtér zárva lesz, mivel az izlandi vulkánkitörésből származó hamufelhő sűrűsége a megengedettnél ismét nagyobb koncentrációjú – közölte egy légügyi illetékes. A többi holland légikikötő azonban fogad és indít járatokat.

Részleges repülési tilalmat rendeltek el hétfő délelőtt Belgium légterében is. A közlekedési nehézségek reggel csak az ország északnyugati részét, az Északi-tenger körzetét érintették, és a helyi hatóságok nem is számoltak a korlátozás kiterjesztésével.
A tengerparti Oostende repülőterét a kora délutáni órákig lezárták, viszont a Brüsszel környéki fő repülőtereken – néhány brit járattól eltekintve – a forgalom a reggeli órákban zavartalan volt.

Korábban számos skóciai és észak-angliai repülőtéren rendeltek el fel- és leszállási tilalmat, köztük Manchesterben, Liverpoolban és Glasgow egyik regionális repülőterén. Ezeket a korlátozásokat azonban a hamufelhő délre húzódásával feloldották.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik