Nagyvilág

Fico megint keménykedik

A szlovák kormányfő alkotmánymódosítással akar ütni a magyarokon.

Robert Fico szerint Szlovákiában még a magyar parlament döntése előtt meg kellene változtatni a hatályos törvényeket olyan értelemben, hogy az, aki felveszi egy másik állam állampolgárságát, veszítse el a szlovákot. A kormányfő a szlovák közszolgálati televízió vasárnapi vitaműsorában leszögezte: magánvéleményét fejtette ki, s meggyőződése, hogy “ez lenne a legmegfelelőbb válasz” a magyar kezdeményezésekre; ez alól a szabály alól csak a születéssel, illetve a házasság révén szerzett második állampolgárság jelentene kivételt. Mintegy jó példaként a cseh szabályozást említette.

Fico megismételte: a tervezett magyar törvénymódosítás veszélyezteti Szlovákia biztonságát, ártani fog a szlovákiai magyarságnak és rontja a kétoldalú kapcsolatokat. Miután a szlovákiai magyarok – állította a kormányfő – nagyon kötődnek Szlovákiához, amely sokkal jobb gazdasági állapotban van mint Magyarország, a Fidesz szeretné ezt a kötődést meggyengíteni, s megerősíteni az etnikai kötődést. “Budapest igyekszik megszakítani és likvidálni a magyar nemzetiségű állampolgárok Szlovákiához való kötődését” – állította Fico.

Fico aláhúzta: Szlovákia lakosságának mintegy 10 százalékát magyar nemzetiségű polgárok alkotják, ezért ez a Fidesz-koncepció az ország számára “nagyon veszélyes és hatalmas biztonsági kockázat”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik