Nagyvilág

Újabb halottak Thaiföldön

Lövések és robbanások zaja volt hallható szombaton Bangkok központjában a tüntetők és a hadsereg friss összecsapásaiban, melyek legkevesebb újabb három ember életét követelték.

A thaiföldi hadsereg kijelölt egy övezetet Bangkok központjában, és arra figyelmeztette a tüntetőket és a helyi lakosokat, hogy azon a területen tűzparancs van érvényben.

A katonák szögesdrótot húztak ki a Ratcsaraprarop negyedbe vezető utakon, és angol nyelvű figyelmeztető feliratokat függesztettek ki, melyek szerint a zónába tilos a belépés, és ott a katonák éles lőszerrel lőhetnek.

A szombati összecsapásokban a mentők és más források szerint legkevesebb három ember veszítette életét a pénteki 16 halálos áldozat után, és a sebesültek száma már megközelíti a 160-at. A francia hírügynökség tudósítói szerint legkevesebb három tüntető súlyosan megsérült a katonák lövéseitől. Egy fotós látta, amint két vörös inges tüntetőt eltaláltak a rendfenntartó erők lövedékei.

A hadsereg szóvivője arra figyelmeztetett, hogy a katonák erőszakkal fogják feloszlatni a kormányellenes tüntetőket, ha nem hagyják el önként az általuk megszállt területet. Közölte ugyanakkor, hogy az oszlatás időpontját még nem tűzték ki. “Megfelelő előkészítés nélkül még több veszteség lesz emberéletben” – mondta, hozzátéve, hogy csütörtök este óta már 20-an estek áldozatul az összecsapásoknak. Azt is bejelentette, hogy a hadsereg erősítést küld a tüntetőkkel szemben álló csapatokhoz.

Vörös ingesek ezrei bambuszból, autógumikból és szögesdrótból barikádokat építettek Bangkok kereskedelmi és idegenforgalmi központjának védelmére, amelyet április eleje óta megszállva tartanak. A negyedet a katonaság körbezárta, és péntek óta szünetel a víz- és áramszolgáltatás. A vörös ingesek egyik vezetője, Dzsatuporn Prompan szerint a helyzet már-már polgárháborúra emlékeztet. Szerinte csütörtöktől péntek estig 17-en haltak meg, és több mint 150 a sebesültek száma.

A bangkoki amerikai nagykövetség felajánlotta a diplomaták és a személyzet hozzátartozóinak, hogy amennyiben óhajtják, pénzügyi és egyéb segítséget nyújt nekik a fővárosból történő elutazáshoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik