Külföld

Szlovák felhívás gárdaruha-ügyben

admin
admin

2010. 05. 15. 19:30

A szlovákiai kormánykoalíció egyik pártja felszólította az illetékes magyar szerveket, hogy következetesen tartsák be a fasizmus népszerűsítését, a fasiszta jelképek használatát, beleértve a Magyar Gárda egyenruháinak hordását is tiltó rendelkezéseket.

“A Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS), mint a Szlovák Köztársaság alapítóinak pártja mély nyugtalansággal figyeli a magyar Országgyűlésben zajló eseményeket” – olvasható a Vladimír Meciar vezette párt szombaton kiadott felhívásában. A párt azt állítja, hogy az Országgyűlés alakuló ülésén néhány képviselő “az újfasiszta Magyar Gárda” egyenruhájában tette le esküjét.

“Az újfasizmus, a radikalizmus és az idegengyűlölet összes megnyilvánulását a HZDS a legfelső törvényhozási szerv gyengeségének tudja be, hiszen képtelen volt az ilyen viselkedést megakadályozni” – áll a dokumentumban, amelyet a párt vezetése fogadott el.

A HZDS szerint az ilyen megnyilvánulásoknak nincs helyük az Európai Unióban, mert növelik a népek közti feszültséget és veszélyeztetik az európai demokráciát és a stabilitást. A párt felszólította az összes illetékes európai intézményt, hogy ítéljék el a radikalizmus megnyilvánulásait Magyarországon. Ugyanakkor a testület leszögezte, hogy minden erejével megvédi Szlovákia szuverenitását.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.