Nagyvilág

Százezrek tüntetnek Albániában

Az ellenzék több tízezer híve tüntetett péntek este Albánia fővárosában, Tiranában a Sali Berisha miniszterelnök ellen, akit a jobboldal vezetőjeként azzal gyanúsítanak, hogy csalt a tavalyi választásokon.

A tüntetésre az ellenzéki Szocialista Párt hívta fel az embereket. Ezután a kormány székháza előtt 200-250 ezer ember gyűlt össze, de az erős rendőri készültség mellett zajló tüntetés békés maradt.

A szónokok Berisha lemondását és a tavaly júniusi parlamenti választásokon leadott szavazatok újraszámlálását követelték. Mióta a jobboldali Berishát hirdették ki a választások győztesének, a szocialisták bojkottálják a parlament munkáját.
Az ellenzék kitart amellett, hogy a választások eredményét meghamisították.

Berisha elutasítja a szavazatok újraszámlálására vonatkozó követelést, és semmilyen kompromisszumra nem hajlandó. Ezért egyes szocialista képviselők és híveik – összesen több mint 200-an – április 30. óta éhségsztrájkot folytatnak a kormány székháza előtt.

A belpolitikai viszály rontja az ország esélyeit arra, hogy rövid távon tárgyalásokat kezdjen az Európai Unióhoz történő csatlakozásról. Az EU emiatt néhány nappal ezelőtt a belpolitikai válság megoldására szólította fel a feleket

Ajánlott videó

Olvasói sztorik