Külföld

Halálra ítéltek egy óvodai ámokfutót

admin
admin

2010. 05. 15. 15:04

Halálra ítélte a helyi bíróság szombaton azt a férfit, aki a múlt hónapban 29 gyereket és 3 nevelőt sebesített meg egy kelet-kínai város óvodájában - jelentette a Hszinhua hírügynökség.

A tajhszingi (Taixing) középfokú bíróság félnapos nyílt tárgyalást követően bűnösnek találta Hszü Jü-jüant (Xu Yuyuan) szándékos emberölésben és mintegy 300 fős hallgatóság előtt mondta ki a halálos ítéletet. Hszü elismerte tettének társadalom-ellenes voltát, de fellebbezett, mondván, hogy a támadás következtében senki nem vesztette életét.

Április 29-én Hszü konyhai bárddal rontott rá a városi óvoda gyerekeire és az őket megvédeni akaró felnőttekre. Valamennyien túlélték a támadást.

A rendőrségi nyomozás megállapította, hogy Hszü 2001 óta volt munkanélküli, miután egy biztosító társaságtól elbocsátották. Korábban úgy nyilatkozott, hogy tettét azért követte el, mert feszítő dühöt érzett több – az üzleti- és a magánéletben – elszenvedett megaláztatás miatt.

Az utóbbi idők sorozatban elkövetett hasonló cselekményeinek elkövetői közül eddig Hszü a második, aki a legsúlyosabb büntetést kapta. Márciusban egy 42 éves férfi végzett nyolc gyerekkel egy általános iskola előtt a kelet-kínai Fucsien (Fujian) tartományban. Április 4-én ítélték el és – miután fellebbezését elutasították – április 28-án kivégezték.

Az elmúlt két hónapban Kínában öt alkalommal jelentettek brutális óvodai és iskolai támadást gyerekek ellen, amelyek következtében összesen 17-en meghaltak, sokan megsérültek. Legutóbb, május 12-én, egy 48 éves férfi sebzett halálra 7 óvodást és két felnőttet az északnyugat-kínai Senhszi (Shaanxi) tartományban, ugyancsak konyhai bárddal. Három esetben várható a közeli jövőben ítélet.

A nagy visszhangot és megbotránkozást kiváltó történések után a központi vezetés és a helyi hatóságok elrendelték az oktatási intézmények és környékük biztonságának megerősítését, a helyi tisztviselőket fokozottabb éberségre szólították fel. Országszerte – különösen a veszélyeztetettnek tartott településeken – önkéntesek és egyenruhások figyelik az iskolák, óvodák környékét, különös tekintettel a foglalkozások kezdetének és befejezésének időszakában. Másutt iskolai buszokat rendszeresítettek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2017. március 20.
Idős nyugdíjas nő távozik a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ügyfélszolgálatának épületéből a főváros XIII. kerületében, a Váci út 73-nál.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.