Nagyvilág

Egyre többen vesznek a tüntetésben

Tizenhatra nőtt a bangkoki összecsapások halálos áldozatainak számaés kiderült, hogy a sebesültek között három külföldi is van - közölte a mentőszolgálat.

A tüntetők és a rendőrség összecsapásaiban egyes források szerint 157 ember sebesült meg, közöttük egy mianmari, egy lengyel, egy kanadai állampolgár, illetve a France24 hírtelevízió kanadai állampolgárságú operatőre, Nelson Rand, aki a tüntetésről tudósított.

A harcok már hajnal óta tartanak, a tüntetők azóta dobálják kövekkel és benzines palackokkal a katonákat és rendőröket. Közel 15 ezren barikádozták el magukat egy negyedben, ahol mindenáron ki akarnak tartani, így a környező utcák szinte teljesen kihaltak.

Miután közölték, folytatják a harcot, annak ellenére, hogy a kormánycsapatok megpróbálják elszigetelni őket, és fogytán van élelmiszer-, víz- és üzemanyag-készletük, több tucat taxis megkezdte az egyik gyorsforgalmi útról a negyedbe vezető út lezárását. Arra számítanak, hogy a hadsereg ebből az irányból fog előrenyomulni, és így akarják megvédeni a vörös ingeseket.

A hatóságok azt állítják, hogy nem terveznek ostromot. “Tartani akarjuk állásainkat, és el akarjuk kerülni a konfrontációt” – mondta Korn Csatikavanidzs pénzügyminiszter a BBC-nek. A rendőrség és a hadsereg csak akkor használ éleslőszert, ha a saját vagy mások élete veszélyben forog – közölte a kormányszóvivő.

Az ENSZ-főtitkár az erőszak beszüntetésére szólította fel a feleket. Ban Ki Mun növekvő aggodalommal figyeli a feszültség és az erőszak gyors fokozódását Thaiföldön, és szomorú a számos civil áldozatról, közöttük újságírókról érkező hírek hallatán – közölte az ENSZ-főtitkár sajtóosztálya közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik