Nagyvilág

Szlovákia: elfogadhatatlan a magyar döntés

Szlovákia számára elfogadhatatlan, hogy Magyarország intézményesíteni akarja kapcsolatait a Szlovákiában élő nemzeti kisebbségekkel, s meggyőződése, hogy ez a lépés nincs összhangban a nemzetközi joggal - állapította meg a szlovák kormány pénteki rendkívüli ülésén.

“A Szlovák Köztársaság kormánya határozatot fogadott el, amelyben elítélte a Magyar Köztársaság tervét, hogy Szlovákiával való egyeztetés nélkül olyan törvényt fogad el, amelynek területen kívüli hatásai vannak, s amely biztonsági kockázatot jelenthet a Szlovák Köztársaság számára” – jelentette ki Robert Fico miniszterelnök a kormányülésről tartott sajtóértekezletén.

Határozatában a pozsonyi kabinet elítélte a tervezett magyar intézkedést és megerősítette, hogy az ügyben nemzetközi szervezetekhez fordul. “Folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a nemzetközi intézményekkel és tájékoztatjuk őket a helyzet alakulásáról” – jegyezte meg Fico.

A kormány szerint a magyar állampolgársági törvény megváltoztatása Szlovákia számára súlyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent, ezért összehívják a nemzetbiztonsági tanácsot is. Fico azt mondta, hogy erre várhatóan azután kerül sor, hogy a magyar Országgyűlés elfogadja a jogszabályt.
A magyar intézkedés által érintett tárcák vezetőinek elemzést kell készíteniük a helyzetről és ki kell dolgozniuk a szükséges törvényalkotási javaslatokat, amelyekkel minimalizálnák a magyar törvény szlovákiai hatásait és kockázatait. A kormány kezdeményezésére ezt követően rendkívüli ülést fog tartani a szlovák parlament is, hogy gyorsított eljárásban politikai választ fogadjon el.

Fico a sajtóértekezleten azt is kifogásolta, miért foglalkozik ezzel a témával a magyar parlament még az új kormány megalakulása előtt. Úgy vélekedett, hogy az új Fidesz-kormányzat számára a téma jelképes jelentősége van. A kormányfő szerint ez “komoly politikai üzenet”, s bírálta a Fideszt, amely szerinte 15 milliós magyarságban gondolkodik és az államhatároktól függetlenül politizál.

“A helyzet kezd bonyolódni, ez komoly beavatkozás a Szlovák Köztársaság belügyeibe” – szögezte le a miniszterelnök.
Fico – a cseh jogrend megfogalmazását idézve – közvetetten ismét utalt arra, hogy azok a szlovák állampolgárok, akik felvennék a magyart, elveszíthetik szlovák állampolgárságukat. Beismerte, hogy ehhez a szlovák alkotmány módosítására is szükség lenne. “Ez nagyon komoly ügy, beavatkozás a belügyeinkbe, s ezért megfelelő keménységgel kell rá reagálnunk” – szögezte le.

“Végső soron az alkotmány is módosítható. Partnereinknek a magyar parlamentben tudniuk kell, hogy ezt nem hagyjuk visszhang nélkül” – fűzte hozzá. Szerinte az eddigi elemzések azt mutatják, hogy a magyarországi törvénymódosítás ártani fog a szlovákiai magyaroknak. “Ez nagyon valószínű” – mutatott rá a kormányfő. Ján Mikolaj, oktatásügyi miniszter (Szlovák Nemzeti Párt) újságíróknak elmondta: Szlovákia olyan törvényt készít elő, amely megakadályozná a szlovákiai magyarok kettős állampolgárságát.

Arra a konkrét kérdésre azonban, hogy ő személyesen támogatná-e, hogy a szlovákiai magyarok elveszítsék szlovák állampolgárságukat, Fico kitérően felelt. Megjegyezte egyebek között, hogy “mi nem harcolunk a szlovákiai magyarok ellen”. Szerinte, ha a szlovákiai magyarok elégedetlenek lennének helyzetükkel, akkor azt ki is mutatnák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik