Nagyvilág

Sarkozy mégsem fenyegetőzött az euró feladásával

A spanyol kormány, de Berlin és Párizs is cáfolta, hogy Nicolas Sarkozy Franciaországnak az eurózónából való kilépésével fenyegetőzött.

Az erre vonatkozó, s az El País napilap által közölt információ “teljesen megalapozatlan” – tájékoztatott egy, a spanyol kormányfőhöz közel álló forrás. A lap azonban fenntartja az írásában közölteket. A kormányzó szocialistákhoz közel álló napilap szerint José Zapatero szerdán pártjának magas rangú tisztségviselői előtt jelentette ki: Sarkozy múlt pénteken azzal fenyegetőzött, hogy Franciaország feladja euróövezeti tagságát. Így késztette Angela Merkel német kancellárt a Görögország megmentését célzó terv elfogadására.

Egy, a tanácskozáson jelen lévő szocialista vezető szerint Zapatero azt mondta: Sarkozy követelte, “mindenki vállaljon kötelezettséget arra, hogy segít Görögországnak, a rendelkezésre álló eszközök mértékében, különben Franciaország felülvizsgálja az euróövezeti tagságát” – írta az El País.

Egy másik szintén névtelenül nyilatkozó szocialista vezető információja szerint Sarkozy az öklével verte az asztalt. Angela Merkel kancellár hivatala azonban azt közölte, hogy Sarkozy nem tett az euróövezet elhagyásával kapcsolatos kijelentést, s hogy az erről szóló jelentés “abszolút minden alapot nélkülöz”.

Christine Lagardere francia gazdasági miniszter pénteken Zágrábban ugyancsak “teljesen alaptalan pletykának” és “szinte sértőnek” minősítette az euróval kapcsolatos, Sarkozynek tulajdonított kijelentéseket.

Az El País szerint a spanyol kormányfő napokon át drámai hangvételű retorikával igyekezett meggyőzni pártja tagjait a közös fizetőeszközt fenyegető válság súlyosságáról, amelynek ellensúlyozására az unió tagállamai vasárnap nagyszabású stabilizációs programot fogadtak el az euró védelmében. Zapatero szerdán olyan radikális, s a szocialisták számára fájdalmas megszorításokat jelentett be, mint a közalkalmazottak bérének csökkentése és a nyugdíjak befagyasztása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik