Nagyvilág

Rendkívüli ülést tart a szlovák kormány

Ülést tart pénteken a szlovák kormány a kettős állampolgárságra vonatkozó magyar tervek miatt.

Az ülés összehívását Robert Fico kormányfő jelentette be, aki szerint Szlovákia számára súlyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent, ha a magyar parlament Pozsonnyal való egyeztetés nélkül a ma ismert formájában elfogadja a szomszédos országokban élő magyarok kettős állampolgárságát lehetővé tevő törvényt.

Egyben jelezte: akár el is veszíthetik szlovák állampolgárságukat azok, akik a tervezett törvény alapján kérelmezik majd a magyar állampolgárságot. Csütörtöki pozsonyi sajtóértekezletén a szlovák miniszterelnök leszögezte: a magyar lépés a magyar-szlovák alapszerződés megsértése és ellentétes a nemzetközi joggal; ha a törvény elfogadásra kerül, Szlovákia nagyon kemény választ fog adni és a nemzetközi intézményekhez fordul az ügyben.

Egyébként gyakorlatilag az egész szlovákiai politikai elit – kivéve a Magyar Koalíció Pártját és a Híd polgári pártot – elutasította csütörtökön a tervezett magyarországi törvénymódosítást. Azonban míg a kormányfő és a koalíciós pártok a magyar veszéllyel riogatják a lakosságot, addig az ellenzék nyugodtabb hangnemet ütött meg és tárgyalni szeretne a magyarokkal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik