Nagyvilág

Megtalálhatták Cavaraggio csontjait

Olasz kutatók valószínűnek tartják, hogy a 400 évvel ezelőtt elhunyt olasz festőművész, Caravaggio földi maradványait találták meg egy toszkánai tömegsírban.

A tudósok egyebek között radioaktív szénizotópos kormeghatározással vizsgálják a tömegsírban talált csontokat, amelyek közül az egyik csontváz egy 37 és 45 év körüli férfié lehetett, és abban az időszakban halhatott meg, amikor Caravaggio.

A kutatócsoport vezetője, Silvano Vincenti pénteken elmondta, hogy ezekben a csontokban ráadásul magas ólom és más a festékekben használatos fémeket mutattak ki. A vizsgálatokat most DNS-tesztekkel folytatják, amelyeknek várhatóan két hét múlva lesz eredménye.

Michelangelo Merisi, azaz Caravaggio 1610. júliusában hunyt el 39 évesen Porto Ercoléban, halálának okát és pontos helyszínét mindmáig homály fedi. Egyes szakértők szerint a festő egyszerűen összeesett a néptelen tengerparton, mások szerint számos ellenségei egyike tehette el láb alól. Akadnak szakértők, akik szerint dokumentumok tanúskodnak arról, hogy a művészt Porto Ecoléba való megérkezése után kórházba vitték, és az ispotályban hunyt el pár nappal később. Amennyiben betegség végzett a festővel, felvetődik a malária lehetősége, amely gyakori vendég volt a XVII. századi Porto Ecoléban, de nem kizárt a szifilisz sem, hiszen közismert, hogy Caravaggio férfiprostituáltakkal tartott fenn kapcsolatot.

A művésznek azonban nem voltak gyermekei, ezért az összehasonlító genetikai vizsgálatokhoz a festő távoli oldalági rokonait próbálják felkutatni szülővárosában, Caravaggióban. A Merisi családnév ugyanis mindmáig igen ritka, ami viszonylag szűkre szabja a potenciális rokonok körét.

Szkeptikusok szerint viszont négy évszázad alatt annyira felhígulhatott a rokonság DNS-e, hogy lehetetlenné teszi az azonosítást, ráadásul az olyan nyomok, mint a magas ólomszínt, sem jelentenek egyértelmű bizonyítékot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik