Nagyvilág

Civilekre támadt a NATO?

Több száz afgán tüntető azzal vádolta meg pénteken a NATO vezette külföldi erőket, hogy ártatlan civileket öltek meg egy éjszakai hadműveletben a kelet-afganisztáni Nangarhar tartományban. A NATO szerint lázadókkal végeztek az akcióban.

A demonstrálók gumiabroncsokat gyújtottak föl, és utakat zártak le a Dzsalálábád közelében levő Szurhrod körzetében, valamint kisebb dulakodás is kitört a tiltakozók és a kivezényelt rendőrök között. A Reuters helyszíni tudósítója szerint a tüntetők bemutatták a holttesteket, és magyarázatot követeltek a NATO katonáitól. Azt állították, hogy az akcióban a katonák nem lázadókkal, hanem ártatlan földművesekkel végeztek.

A NATO szóvivője ugyanakkor azt közölte, hogy az afgán hadsereg együttműködésével végrehajtott művelet felkelőket vett célba, és sikerült is nyolc fegyverest, köztük egy tálib parancsnokot megölniük. A szóvivő tájékoztatása szerint a lázadók rakétagránátokkal lőtték a NATO-katonákat. Két embert őrizetbe vettek a műveletben, és fegyvereket, valamint kommunikációs felszereléseket foglaltak le.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik