Külföld

Botrányos jobboldali kampányfogás

admin
admin

2010. 05. 14. 17:45

Nagy felháborodást váltott ki a napokban Csehországban a jobboldali TOP 09 párt egyik kampányfogása, melynek során több tízezer háztartásba csekket küldtek ki azzal a követeléssel, hogy az illető fizesse ki a cseh államadósság rá jutó, több mint 121 ezer koronás (körülbelül 1,2 millió forint) részét.

Több ezer ember körében, különösen az idősebbeknél, illetve olyanoknál, akik nem figyelik a napi politikai eseményeket, a csekk nyugtalanságot váltott ki, megtévesztette őket, problémákat, szinte sokkot okozott. Országszerte rengetegen hívták a hatóságokat, a rendőrséget, a szerkesztőségeket, hogy magyarázatot kérjenek a helyzetre. A vészhelyzetben használandó telefonok állandóan foglaltak a magyarázatot kérő hívások miatt – írja a Novinky.cz hírportál.

Egy gyorsfelmérés szerint a megkérdezettek 65 százaléka állította azt, hogy a csekk megijesztette őket, s csak később jött rá, hogy lényegében választási kampányfogásról van szó. Harminc százalék azt állította, hogy nem kapott csekket, míg öt százalékot az ügy nem érdekli. A rendőrség nem foglalkozik a kérdéssel, mert szerinte nem bűncselekményről, hanem kampányfogásról van szó.

Míg a sajtó és a politikai pártok többsége bírálta, elfogadhatatlannak és ízléstelennek minősítette az állítólag Miroslav Kalousek volt pénzügyminiszter által kigondolt “húzást”, a TOP 09 elégedett. “Az utóbbi napokban napi mintegy kétezer telefonhívást fogadunk. Néhányan meghallgatják magyarázatunkat, másokat nem érdekel a magyarázat, egyszerűen durván letolnak minket. Volt azonban olyan esetünk is, amikor egy úr valóban ki akarta egyenlíteni tartozását” – nyilatkozta Jaroslav Polácek, a TOP 09 választási menedzsere.

Azt állítja: számoltak a viharos reagálásokkal. “Számunkra a reakciók nem voltak meglepőek. Szeretnék emlékeztetni, hogy mi már a párt megalakulásakor elmondtuk: nem akarjuk eltakarni a valóságot, s kimondjuk az igazat, akkor is, ha kellemetlen” – fejtette ki Polácek. Hangsúlyozta: a kampányfogással az államháztartás egyre nehezebb helyzetére, a cseh állam egyre nagyobb mértékű eladósodására szerették volna felhívni a figyelmet.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.