Nagyvilág

Basescu: 2013-ra a görögök sorsára juthatunk

A görögországihoz hasonló csődhelyzet elkerülése érdekében szorgalmazta ismét Traian Basescu román államfő a bér- és nyugdíjcsökkentő intézkedéseket.

A pénteki román sajtó által idézett államfő szerint Romániának még van ideje elkerülni a görögországi csődhelyzetet, de ehhez sürgős cselekvésre van szükség. Basescu szerint a román állam 2013-ban jutna Görögország sorsára, ha most nem csökkentik drasztikusan a közkiadásokat.

Megerősítette, hogy hivatalában marad az Emil Boc vezette kormány, hiszen Romániának nem hiányzik egy újabb válság az amúgy is súlyos politikai-gazdasági nehézségek mellett.
Az államfő azzal érvelt a megszorító intézkedések mellett, hogy szerinte hosszú távon nem lehet tartani a szociális és a nyugdíjrendszert, valamint a közalkalmazottak bérezésével járó közkiadásokat.

Basescu nyomatékosította, hogy a jelenlegi nyugdíjasok közül csak 1,8 millió személy teljesíti teljes mértékben a nyugdíjazási feltételeket a 906 ezer betegnyugdíjas, valamint az 1,3 millió korengedményes nyugdíjas mellett. Ez azt jelenti, hogy összesen 2,2 millióan vannak – vagyis többen, mint a nyugdíjkorhatárt elért személyek – azok, akik maguk kérték a korhatár előtti nyugdíjazást betegségre vagy egyéb okokra hivatkozva.

Rámutatott arra is, hogy sokan visszaéltek a betegnyugdíjazás lehetőségével, hiszen például Bihar megyében az öregségi járandóságban részesülők egyharmadát teszik ki a betegség miatt munkaképtelenné nyilvánított személyek, miközben más megyékben, például Kovászna megyében csak 13 százalék ez az arány.

Basescu sokallja a szociális támogatásokat is, amelyekből Romániában jelenleg körülbelül kétszáz fajta létezik. Szerinte ezzel is sokan visszaélnek, hiszen több támogatást is “halmoznak”, így a rendszer sokakat munkakerülésre ösztönöz.
Románia első embere szerint a közalkalmazotti bérek csökkentése azért indokolt, mert az elmúlt öt évben több mint kétszeresére nőtt a közalkalmazotti jövedelmekre költött összeg. Közölte, hogy 2005 elején csak 17 milliárd lej (4,1 milliárd euró) volt ez a keret, míg most meghaladja a 43 milliárd lejt (10,4 milliárd euró). Romániában jelenleg 1 millió 360 ezer közalkalmazott van, miután 2006 és 2008 között 250 ezerrel nőtt a létszámuk.

Basescu közölte, hogy a kormány várhatóan szerdán mutatja be a törvénytervezetet, amely rendelkezik a meghirdetett megszorítások gyakorlatba ültetéséről. Az államfő szerint Romániának legkésőbb június 15-ig el kell fogadnia ezt a jogszabályt azért, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) június végén ülésező igazgatótanácsa dönthessen a Románia által kötött hitelegyezmény ötödik, 850 millió euró részletének a sorsáról. Basescu hangsúlyozta, hogy Romániának nagy szüksége van erre a pénzre, hiszen a korábban fölvett hitelek következtében csak az ez évre eső törlesztő részletek összértéke meghaladja a 10 milliárd eurót.

Hozzátette: az év végéig Románia államadóssága várhatóan eléri a bruttó hazai termék 37-40 százalékát, miután 2009 végén 31 százalék volt. Románia tavaly márciusban kötött az IMF szervezésében 20 milliárd euró értékű többoldalú nemzetközi hitelegyezményt, amiből 13 milliárdot a washingtoni pénzintézet biztosít.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik