Nagyvilág

Színészek kérik számon Obama “bűneit”

Háborús bűnök és emberi jogsértések elkövetésében való cinkossággal vádolják Barack Obama amerikai elnököt amerikai baloldali színészek és értelmiségiek a pénteki sajtóban megjelenő kiáltványukban.

“A bűncselekmény bűncselekmény, bárki is követi el” – áll a George Bush előző elnöknek és Barack Obamának – körözött bűnözők fotójára emlékeztető – képmásával illusztrált kiáltványban.

A manifesztum, amelyet a The New York Review of Books című folyóirat pénteki számában tesznek közzé, azzal vádolja Barack Obama elnököt, hogy folytatja elődje iraki és afganisztáni biztonsági és emberi jogi politikáját.

A kiáltvány bírálja egyebek között, hogy a 2008-ban a baloldali értelmiségiek lelkes támogatásával megválasztott Obama szabad utat adott a jemeni al-Kaidával való összeesküvéssel gyanúsított Anvar al-Avlaki amerikai állampolgárságú, radikális iszlám nézeteket hirdető vallási vezető “megöléséhez”.

“Bizonyos értelemben ez még rosszabb, mint Bush” – írják a kiáltvány aláírói – “mert Obama fenntartja magának a jogot az általa terrorizmussal gyanúsított amerikai állampolgárok likvidálásához, kizárólag a saját vagy a CIA (Központi Hírszerző Ügynökség) gyanúja alapján, míg Bush soha nem ragaszkodott “nyilvánosan” ehhez a joghoz”.

A kiáltvány aláírói között van Noam Chomsky filozófus és a Szigorúan bizalmas című filmben játszó James Cromwell színész. A manifesztumot csütörtökig közel kétezren írták alá az interneten.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik