Nagyvilág

Állampolgársági csata kezdődik

Elszabadultak az indulatok Pozsonyban, miután a magyar fél hivatalosan is a szlovák külügyminiszter tudomására hozta a kettős állampolgárság határon túli bevezetését. A kiélezett helyzet Fico, Slota és Meciar malmára hajtja a vizet a választásokon, ráadásul a trianoni évforduló is közeleg. Legrosszabb esetben akár szlovák állampolgárságuktól is megfoszthatják a felvidéki magyarokat.

A magyar lépés a magyar-szlovák alapszerződés megsértése, ellentétes a nemzetközi joggal, s ha a törvény elfogadásra kerül, Szlovákia nagyon kemény választ fog adni és a nemzetközi intézményekhez fordul az ügyben – figyelmeztetett Robert Fico azt követően, hogy előző nap Martonyi János leendő külügyminiszter a szomszédos országokban élő magyarok kettős állampolgárságát lehetővé tevő törvényről tárgyalt szlovák kollégájával. Fico egyik legnagyobb kifogása a törvény ellen, hogy állandó lakhely nélkül tenné lehetővé a kettős állampolgárságot, hiszen „az érintettnek legalább bizonyos ideig a másik államban is laknia kell”.

Elvehetik a szlovák állampolgárságot

Valki László nemzetközi jogász az fn.hu-nak nyilatkozva elmondta: az Európa Tanács keretében 1997-ben létrejött állampolgársági egyezmény nem tiltja, hogy állandó lakóhely nélkül állampolgárságot kapjanak az anyaország határain túl élők. A nemzetközi egyezmény egyik kitétele szerint ugyanakkor annak az államnak, amelyik ezzel nem ért egyet, jogában áll megfosztani eddigi állampolgárságától azt, aki önkéntesen szerezte meg az új állampolgárságot – tette hozzá. Ezzel a lépéssel az adott állam elkerülheti a kifogásolt kettős állampolgárság létrejöttét. Robert Fico egyelőre még nem beszélt erről a forgatókönyvről, de utalt arra, hogy „a kettős állampolgárság kárára válik majd annak, aki azt kérni fogja”.

A Szlovákia által aggályosnak tartott állandó lakóhely nélküli kettős állampolgárság intézménye igen elterjedt a térségben. Románia a Moldáviában élő román ajkúaknak, Horvátország a boszniai horvátoknak, Szerbia pedig a szerbeknek biztosít ilyen lehetőséget.

Fico a konzultációra hazarendelt nagykövet útján kérte, hogy a kettős állampolgárságról ne döntsenek a szlovákiai választások előtt, és ne kössék a trianoni évfordulóhoz sem.

Huncík Péter Szlovákia-szakértő szerint a kettős állampolgárság bevezetésének témája mindenképpen hatni fog a szlovák választásokra, ahol a magyar-ügy máris központi témává emelkedett. A lavina megindult és függetlenül attól, hogy ki mit lép, a helyzet június 12-éig, a szlovák választások napjáig eszkalálódni fog. Főleg, hogy éppen pár nappal a voksolás előtt lesz a trianoni békeszerződés aláírásának 90. évfordulója, amely már önmagában is elegendő lenne arra, hogy befolyásolja a szlovák választások eredményét.

A SME című liberális szlovák lap karikaturistája szerint a

A SME című liberális szlovák lap karikaturistája “magyar-kártya”, “roma-kártya” és “görög-kártya” formájában ábrázolta a választási kampány legfontosabb témáit. (forrás: www.sme.sk)

Az elszabadult indulatokból Slota és Fico pártja is profitálni fog, de a következő parlamentbe való bejutásért küzdő Meciar-féle Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom is hasznot húzhat a „magyar-kártya” kijátszásából – nyilatkozta az fn.hu-nak a szakértő. Jelzés értékű az is, hogy Martonyi csak az MKP-val ült le tárgyalni pozsonyi látogatásakor, a leendő magyar külügyminiszter szerint a másik magyar párt, a Bugár Béla által vezetett Híd nem választott képviselője a magyarságnak.

Hisztérikus reakció

A szlovák kormányfő szerint „nem fordulhat elő”, hogy a Fidesz nagymagyar nacionalizmusa a szlovák-magyar kapcsolatok kárára legyen. Ezzel kapcsolatban az Új Szó című szlovákiai magyar napilap idézi Anna Belousovovát, a Ján Slota által vezetett SNS első alelnökét, aki szerint Orbán Viktor hazudik, ugyanis megígérte, hogy nem fog beavatkozni a szlovák ügyekbe, és most mégis ezt teszi. Belousovová szerint a kettős állampolgárság azért veszélyes, mert onnan egyenes út vezet az autonómia felé.

Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártja elnöke szerint feleslegesen, eltúlzott mértékben, drámaian, sőt, hisztérikusan reagált a szlovák fél a kettős állampolgárság kérdésére. A magyar politikus szerint Fico csak saját alkalmatlanságát kívánja palástolni.”Semmi drámai nem történt. Idejött egy magyar állampolgár, és bejelentett egy szándékot. Még el sem fogadták a törvényt, de ő már biztonsági kockázatokról beszél” – mondta Csáky.

Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) elnöke, Mikulás Dzurinda szerint szintén “nem kell megijedni, mert Szlovákia erős és szuverén ország, amely képes megvédeni érdekeit”. Nem kell ijesztgetni az állampolgárokat, tárgyalni kell – tette hozzá. Iveta Radicová, az SDKU választási listavezetője szerint Robert Fico reagálása a magyar állampolgársági törvény tervezett módosítására nem más, mint a figyelem elterelése arról, hogy a kormány nem képes megoldani az ország problémáit.

A Híd csütörtöki állásfoglalásában mindkét felet megfontoltságra szólítja fel és figyelmeztet, hogy magyar és szlovák oldalon is eluralkodhatnak a szélsőségesen nacionalista indulatok. Szlovákiában javában tart a választási kampány, egyik és másik oldalról is elfogadhatatlan felelőtlenül közelíteni ehhez a kérdéshez – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik