Nagyvilág

Új kormányfő került Nagy-Britannia élére

David Cameron, a brit Konzervatív Párt vezetője lett Nagy-Britannia új miniszterelnöke, viszont kormányát csak a Liberális Demokratákkal koalícióban tudja megalakítani.

Miután a 13 évig ellenzékben politizáló konzervatívok, abszolút többség nélkül megnyerték a múlt csütörtökön tartott parlamenti választásokat, kedd este Cameron a londoni Buckingham-palotában felkereste a királynőt. Mivel a munkáspárti Gordon Brown, aki teljesen visszavonul a politikától, már könnyek között lemondott, II. Erzsébet megbízta az új miniszterelnököt a kormányalakítással. Így a liberálisok vezető testületeiben éjjel is tartott a koalíciós ajánlat vitája és elfogadási folyamata.

Új kormányfő került Nagy-Britannia élére 1

Egyelőre hivatalosan csak annyit erősítettek meg, hogy a konzervatív George Osborne, a pénzügyminiszteri tisztséget töltheti be, és William Hague lesz a külügyminiszter. Nem hivatalos értesülések szerint Nick Clegg, a Liberális Demokraták első embere pedig miniszterelnök-helyettesi poszton szolgál majd az új kabinetben.

Új kormányfő került Nagy-Britannia élére 2


Új kormányfő került Nagy-Britannia élére 3

Cameron a palotából a Downing Street-i miniszterelnöki rezidenciához hajtatott, ahol hivatalosan bejelentette, hogy elfogadta a megbízást. Azt is hozzátette, hogy kormányát a Konzervatív Párt és a Liberális Demokraták “teljes körű koalíciójával” kívánja megalakítani. Részleteket azonban a két párt kormányzati megállapodásáról nem árult el. Egyúttal méltatta elődjét, Brownt, akinek az ország nevében megköszönte, hogy hosszú közszolgálatot tett.

Erre azután került sor, hogy Gordon Brown családjával együtt kiköltözött a Downing Streetről – ahol pénzügyminiszterként és miniszterelnökként összesen 13 évig lakott -, és repülőgéppel skóciai választókörzeti otthonában utazott.

Brown idejében, illetve az elmúlt 36 évben mindig többséget szerzett az egyik nagy, brit párt. Most fordult elő először, hogy ez senkinek sem sikerült a londoni alsóházban.

Ettől függetlenül a nemzeti egységet, a politika tekintélyének visszaállítását, a nép
érdekének képviseletét és a munka becsületének megerősítését ígérte David Cameron.

Új kormányfő került Nagy-Britannia élére 2

A tory pártvezér elmondta, hogy a liberális demokratákkal biztosítani tudja a súlyos gazdasági, társadalmi és politikai válság megfékezéséhez szükséges parlamenti többséget és erős kormányt – adta hírül a The Telegraph.

“A gazdaság talpra állítása érdekében szakítani kell a szemlélettel, amely minden problémára a kormánytól vár megoldást. A állampolgárok egyéni felelősségének növelésére van szükség. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az államnak vissza kell állítani a munka becsületét, és csak a valóban rászorulókat kell támogatnia” – tette hozzá. pp

Multisource political news, world news, and entertainment news analysis by Newsy.com

Ajánlott videó

Olvasói sztorik