Nagyvilág

Szlovák-magyar “kiegyezést” hozhat Martonyi

Pozitív gesztusnak, a szlovák-magyar kapcsolatok javulását ígérő jelzésnek tartják a keddi szlovákiai napilapok Martonyi János leendő magyar külügyminiszter szerdára tervezett pozsonyi látogatását.

Az elemzők szerint annak ellenére, hogy nem hivatalos látogatásról van szó – hiszen Martonyi még csak külügyminiszter-jelölt – “fontos gesztusról van szó, amely a kölcsönös kapcsolatok javítására való igyekezetet jelzi” – írja a Pravda című független szlovák napilap.

“Mindketten az Európai Unió tagjai vagyunk, és senkinek sem érdeke a konfliktus kiélezése. A magyar fél arra vár, hogyan végződnek a szlovákiai választások. A szerdai látogatás egyértelmű jelzése annak, hogy érdekük a jó kapcsolatok kialakítása” – nyilatkozta a lapnak Tomás Koziak, politológus. A Pravda leszögezi: azok az aggodalmak, miszerint Orbán Viktor színrelépésével kiéleződik a feszültség a szlovák-magyar viszonyban, “egyelőre nem igazolódtak be”.

Egyeztetnek a kettős állampolgárságról?

“Nem számít azonban túlságosan szokványosnak, hogy egy miniszter még a kinevezése előtt külföldre látogat. Információink szerint a megbeszélések legfontosabb témája a kettős állampolgárság lesz” – írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap. Az újság szerint Martonyi Pozsonyban találkozik majd Csáky Pállal, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnökével is. Csáky a lapnak azt mondta, hogy ő kérte a Fideszt, hogy tárgyaljanak a szlovák féllel, mielőtt elfogadnák a magyar állampolgárság megszerzésének könnyítését kimondó törvényt.

“Martonyi úr kijelölt külügyminiszterként erről akar tárgyalni Miroslav Lajcákkal”– közölte Csáky. Szerinte a magyar fél által előkészített törvény teljes mértékben megfelel az európai uniós normáknak. “Elképzelhető ugyan, hogy a parlamentbe való benyújtásig bizonyos részletei megváltoznak, ez akár a Lajcákkal való tárgyalás fényében is megtörténhet, de alapvető változást nem várok” – mondta Csáky. Úgy tudja: a jogszabály alapján nem jár majd szavazati jog a határon túli magyaroknak.
Martonyi várhatóan nem találkozik a Híd polgári párt képviselőivel.

“Mi szívesen találkozunk vele, neki kell eldöntenie, hogy csak az egyik oldallal tárgyal-e, vagy megkérdezi a másik magyar pártot is”– mondta a lapnak Bugár Béla, a Híd elnöke.

Tomás Strázay, a Szlovák Külpolitikai Társaság munkatársa szerint Martonyi látogatása ugyan nem szokványos, de a szlovák–magyar kapcsolatok ismeretében szükség van rá. “A párbeszéd minden formáját üdvözölni kell, és Martonyi János már hivatalosan is jelölt a miniszteri posztra” – fejtette ki Strázay. Szerinte ez egy kísérlet a kapcsolatfelvételre, de úgy véli, hogy nem várható megegyezés a kettős állampolgárság kérdésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik