Nagyvilág

Stevie Wonder hatvanéves

A rhythm & blues műfaj amerikai legendája május 13-án lesz hatvanéves. Évtizedek óta ontja a slágereket, talán legnépszerűbb dala az I Just Called To Say I Love You című volt 1984-ben.

Steveland Hardaway Judkins Morris koraszülött volt, és az inkubátorban a túl sok oxigéntől megvakult. A fekete zenész emiatt soha nem bánkódott, sőt isten ajándékának tekintette fogyatékosságát, hiszen ezáltal élesebbek lettek egyéb érzékszervei – például a hallása.

Tízéves sem volt, de már remekül játszott zongorán, szájharmonikán és dobon, két évvel később pedig a híres Motown kiadó szerződtette. Ekkor adták neki a Little Stevie Wonder művésznevet (első lemeze is ezzel a címmel jelent meg), amely aztán az évek múlásával Stevie Wonderre rövidült.

Első komoly sikere a félig improvizált, élőben felvett Fingertips volt. A hatvanas évek közepére ő lett a Motown egyik legsikeresebb művésze, ám a céggel, ahol korlátozni akarták művészi szabadságát és kreativitását, húszas évei elején szakított és önálló kiadót alapított. Zenei világa ezután teljesedett ki, jól megfért benne a soul, a funky és a pop, énekelte Bob Dylan és a Doors dalait is. Ezt az időszakát olyan slágerek fémjelezték, mint a Superstition, a You Are The Sunshine of my Life, a Duke Ellingtonnak ajánlott Sir Duke, valamint a Paul McCartney társaságában előadott Ebony And Ivory.

Legnagyobb sikere azonban kétségkívül az 1984-ben A piros ruhás nő című habkönnyű komédia betétdalának írt I Just Called To Say I Love You lett. Az addigi zenei világától elütő, szintetizátorra és dobgépre épülő egyszerű és szentimentális dal tizenkét országban vezette a listákat és megkapta érte az Oscar-díjat is. A kilencvenes évektől ismét a saját szája íze szerinti zenéket játszotta. Minőségi engedményekre soha nem volt hajlandó, az elmúlt két évtizedben csak három új albummal jelentkezett.

A legsikeresebb és a legelismertebb zenészek közé tartozó Stevie Wonder mindig megőrizte szerénységét, rokonszenves modorával tovább növelte rajongóinak amúgy sem csekély táborát. Világszerte 100 milliónál több lemeze kelt el, tucatnyi listavezető dala és két tucatnyi listalemeze volt. Oscar-díja mellett 21 Grammy-díjat és életmű-díjat őriz vitrinében, szólóban ennél többet senki sem kapott. Bekerült a rock halhatatlanjai közé és a dalszerzők dicsőségcsarnokába, átvehette a Polar-díjat és a Billboard életmű-díját, a Rolling Stone magazin minden idők 100 legnagyobb művésze között a 15. helyre sorolta.

Wonder mindig is az emberi jogok elkötelezett harcosa volt, Oscar-díját például Nelson Mandelának ajánlotta (az apartheid rezsim ki is tiltotta Dél-Afrikából). A világtalan zenész teljes mellszélességgel támogatta Barack Obama választási kampányát, amelynek hivatalos dala az ő Sealed, Delivered I’m Yours című slágere lett, amelyet a demokrata jelölőkonvención el is énekelt. Nem mellesleg az amerikai elnök is rajong a zenészért, egyszer azt mondta: Stevie Wonder a legnagyobb, ő írta a legjobb lemezeket, amiket valaha hallottam.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik