Nagyvilág

Sorsukra hagyták a kalózokat az oroszok

Valószínűleg a tengerbe vesztek azok a kalózok, akiket a Moszkovszkij Universzityet orosz tankhajó május 5-i elfoglalása után foglyul ejtett, majd elengedett az orosz haditengerészet.

A legutóbbi, pontosított adatok szerint a kalózok nem értek partot. A tankhajót elfoglalása után már másnap beérte a Marsal Saposnyikov orosz hadihajó, amelynek láttán a kalózoknak az a csoportja, amely eleve nem ment át a tanker fedélzetére, nyomban elhajózott, sorsukra hagyva a hajón lévő társaikat. A szabadító akció során a haditengerészek lelőttek egy kalózt, aki tüzet akart nyitni az egyik közeledő csónakra, a többiek pedig megadták magukat.

Eredetileg Oroszországban szándékoztak őket bíróság elé állítani, később azonban kiderült, hogy jogi helyzetük rendezetlen volta miatt nincs remény kiadatásukra: azt állították ugyanis, hogy maguk is áldozatok, a kalózok kényszerítették őket.

Két nappal a Moszkovszkij Universzityet elfoglalása után az orosz hatóságok közölték, hogy az elfogottakat szabadon engedték. Elkobozták navigációs eszközeik javát és a fegyvereiket, beültették őket egyik saját csónakjukba, és otthagyták őket az incidens helyszínén, 300 mérföldre a legközelebbi parttól.

A kalózok járművének rádiójelei egy órával később elhallgattak – írta akkor az Interfax hírügynökség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik