Nagyvilág

Finnország sakkozik a NATO-val

Finnország nyitva tartja az ajtót a NATO-csatlakozás lehetősége és a nem csatlakozás előtt is - mondta a semleges északi ország külügyminisztere.

Alexander Stubb hozzátette: “még nem érett meg az idő a csatlakozásra”. A lakosság többségének, a parlamentnek és az ország elitjének is támogatnia kell egy ilyen tervet. A csatlakozást “nem lehet kikényszeríteni”, mindamellett a külpolitikában Finnország megpróbál minél szorosabban együttműködni a NATO-val.

A miniszter lát javítanivalót a transzatlanti kapcsolatokon. Szerinte “időnként egy mogorva idős házaspár kapcsolatára emlékeztet” az Európai Unió és az Egyesült Államok viszonya. Hatvan év együttélés után Washington “néha mintha a világ többi részével flörtölne”.

“Egyfajta házassági tanácsadót javasolok: egy csoportnak ki kellene dolgoznia, hogyan lehetne javítani a transzatlanti kapcsolatokon” – fogalmazott. A maga részéről szabadkereskedelmi övezet létesítését vetette föl és azt, hogy a két fél kössön megállapodást arról, szolidaritást vállal egymással természeti katasztrófák és terrortámadás esetére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik