Nagyvilág

119 áldozata van az iraki véres hétfőnek

Elérte a 119-et az Irakban hétfőn végrehajtott merényletek halálos áldozatainak a száma, miután a Bagdadtól délre fekvő Bászrából és Hillából újabb halottakról érkeztek hírek kedden.

Az év kezdete óta a hétfői nap volt a legvéresebb a közép-keleti országban. Egy kórházi illetékes közlése szerint egy bászrai halottasházban 30 holttestet számláltak össze, vagyis majdnem kétszer annyit, mint amennyit a dél-iraki városban végigsöpört merényletsorozat után jeleztek.

A Bagdadtól 95 kilométerre délre fekvő Hillában, Bábil tartomány fővárosában két gépkocsiba rejtett pokolgép előbb legalább 25 embert ölt meg, majd ezt követően az áldozatokon segíteni akaró tömegben elvegyülve egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát, és ennek következtében – az újabb jelentések szerint – a halottak száma 50-re emelkedett.

Irakban az egyre súlyosabbá váló erőszakcselekmények özöne felveti a kérdését, hogy a helyi biztonsági erők képesek lesznek-e megvédelmezni az országot azt követően, hogy az Egyesült Államok tervei szerint a következő négy hónap folyamán kivonja 92 ezer katonájának felét.

Elemzők szerint az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz kötődő szervezetek fokozzák erőfeszítéseiket az ország destabilizálására abban a bizonytalan időszakban, amikor nem tudni: ki szerzi meg a következő kormány fölötti ellenőrzést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik