Nagyvilág

Tovább folyik a harc a liberálisokért

A brit Konzervatív Párt és a Liberális Demokraták vezetője derűlátóan nyilatkoztak a kormányzati együttműködés lehetőségéről, továbbra sem világos ugyanakkor, hogy milyen összetételű lesz a következő brit kormány.

A múlt heti brit parlamenti választások nyomán – 36 év óta első ízben – egyik nagy párt sem szerzett abszolút többséget a londoni alsóházban. A tizenhárom éve ellenzékben politizáló konzervatívoké lett a legnagyobb frakció, de ahhoz nem elégséges a létszáma, hogy a toryk önállóan többségi kormányt alakíthassanak. Ebben a helyzetben David Cameron konzervatív vezető és miniszterelnök-jelölt tárgyalási javaslatot tett a harmadik legnagyobb parlamenti erőt alkotó Liberális Demokratáknak.

A két párt küldöttségei vasárnap már tartottak egy hat és fél órás tárgyalást, és megállapodtak a “24 órán belüli” folytatásban. Nick Clegg, a liberálisok első embere az újabb, hétfői forduló előtt újságíróknak kijelentette: “az összes párt” vezetői “éjjel-nappal dolgoznak” azon, hogy a lehető leggyorsabban megoldás szülessék. Clegg ugyanakkor utalást tett arra, hogy a tárgyalások elhúzódhatnak, mondván: a megfelelő döntést kell meghozni, mert az jobb, mint egy elsietett döntés, amely nem állja ki az idő próbáját.

Rövid nyilatkozatának feltűnő kitétele volt, hogy az “összes párt” vezetőiről beszélt, a Konzervatív Párt megemlítése nélkül.
A liberálisoknak a második helyre szorult, 1997 óta kormányzó Munkáspárt is tárgyalási javaslatot tett, és Clegg vasárnap találkozott is Gordon Brown miniszterelnökkel.
William Hague, a tory árnyékkormány második embere, a konzervatív küldöttség vezetője a hétfői tárgyaláskezdet előtt csak annyit mondott: derűlátó azzal kapcsolatban, hogy gyors eredmény születik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik