Nagyvilág

Taktikát váltottak a tálibok

Obama fokozta a tálibok elleni offenzívát. A fegyver azonban úgy tűnik, hogy visszafelé sül el és a kemény fellépés arra kényszeríti a korábban külföldön nem tevékenykedő tálibokat, hogy terrortámadásokkal félemlítsék meg Amerikát.

Az amerikai kormány egyebek között a tálib lázadók csoportjainak felszámolásával és a terrorizmus visszaszorításával indokolta az elhúzódó afganisztáni háborút. Barack Obama elődjénél is komolyabban vette az afgán kormányellenes iszalmista lázadók elleni katonai fellépést. Az egyre sűrűbb célzott támadások és a robotrepülők által végrehajtott bombázások azonban csak félsikert értek el. A tálibok meggyengültek, de új taktikával próbálkoznak: amerikai földön próbálnak támadni – írja a globusz.net a New York Times elemzése alapján.

Eleinte úgy tűnt, hogy a Times Square-en meghiúsított robbantást egy magányos farkas tervelte ki. Mára kiderült, hogy a terrortámadás kitervelője kapcsolatban állt a tálibokkal.

Nem a megakadályozott merénylet az egyetlen jel, amely arra mutat, hogy a tálibok stratégiát váltottak – írja a The New York Times. Katonai jelentések szerint az afgán-pakisztáni határvidéken egyre szorosabb a tálibok és az al-Kaida közötti együttműködés. A korábban csak Afganisztánban jelen lévő tálibok a nemzetközi terrorizmus nagymestereitől, az al-Kaida radikálisaitól kaphatnak tanácsokat az amerikai megszállókkal szembeni harcban.

Barack Obama elnökké választása után abban a reményben fokozta a tálibok elleni akciók intenzitását, hogy egyszer és mindenkorra felszámolja a terrorizmus melegágyát. A fegyver azonban lehet, hogy visszafelé sül el, és a kemény fellépés arra kényszeríti a korábban a külföldön nem tevékenykedő tálibokat, hogy terrortámadásokkal félemlítsék meg Amerikát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik